A prvním vystavujícím je zaměstnankyně muzea Ludmila Kristová, vedoucí oddělení výstavnictví, muzejní grafička a aranžérka.

„Ve sklepě bývalo skladiště. Postupně se snažíme veřejnosti zpřístupnit další prostory Chotěšovského domu, takže jsme sklep vyklidili a upravili tak, abychom zde mohli pořádat výstavy," říká Michal Chmelenský, vedoucí národopisného oddělení. Dodává, že výstavní prostor ve sklepě je veřejnosti přístupný zdarma z průjezdu Chotěšovského domu.

Díla Ludmily Kristové se vyznačují duchovní tematikou, a tak je celkem příznačné, že svou výstavu pojmenovala Nahoře dole. „To, co je nahoře v podobě duchovních světů, si stáhneme i do sklepa," vysvětluje.

Návštěvník na výstavě uvidí výběr prací z širšího časového období, který zároveň předsta-vuje šíři záběru volné tvorby Ludmily Kristové; k vidění jsou dřevořezby, kresby, malby i ilustrace a ke čtení jsou dokonce i její básně.

Ludmila Kristová ke své tvorbě přistupuje jako poutnice po cestách hledání smyslu údělu člověka, zajímá se o emoční lidská hnutí a duchovní transformační procesy lidského vědomí.

Autorka vystudovala konzervátorství a v muzeu pracuje od ukončení školy. „No, to už bude téměř třicet let," směje se. Výtvarné činnosti se věnuje ve volných chvílích a poznamenává, že tvoří doma v obýváku: „No, je z něj vlastně taková dílna."

Ludmila Kristová má za sebou již mnoho výstav nejen v Plzni, vystavovala i v Praze nebo na Dobré Vodě a na dalších místech republiky.