Milan Knížák po devíti letech vystavuje ve svém rodném městě. Pro Galerii města Plzně připravil výstavu svých nedávno vytvořených obrazů, plastik i instalací, jíž dal název Zanechme svět zvířatům. Své povídání o zahájené výstavě uvedl šestasedmdesátiletý umělec, vzpomínkami na rodné město: „Na Plzeň mám dva typy vzpomínek; jako na město, kde svítí slunce. Takovou Plzeň si pamatuji jako dítě z přelomu 40. a 50. let minulého století. A pak je pro mě Plzeň městem, kde pořád prší a neberou v ní stopaře. To jsem zažil jako student v 60. letech." Dodává, že právě proto, že jeho vzpomínky jsou pozitivně-negativní, rozpoluplné, chtěl v Plzni představit svou vizi světa.

„Je to téma, které mě zajímá a které se v mé tvorbě dlouhodobě objevuje. Motiv přenechání světa zvířatům chápu jako varování pro nás. Lidé si svět moc nezaslouží, proto jej mají přenechat zvířatům," vysvětluje název výstavy. Dodává, že sám má k přírodě komplikovaný vztah, protože jej trápí alergie. „Přírodu mám rád, obdivuji ji, ale už jsem padesát let neseděl v trávě," přiznal Milan Knížák, jehož výstava v Plzni potrvá do 6. září.

Milan Knížák je bývalým ředitelem Národní galerie v Praze, byl rektorem AVU, kde dosud působí jako profesor. Je tváří karlovarské sklárny Moser, pro niž vytváří skleněné plastiky, sběratelem loutek i hudebním skladatelem.