Mandrage
• Historie kapely začala v roce 2001, kdy Mates Vorda a Víťa Starý zahráli svým tátům na oslavě.
• V roce 2004 se ustálilo složení kapely a o rok později Mandrage vydali demo snímek Říkala, že ji trápí cosi.
• V roce 2007 skupina vydala dlouhohrající CD s názvem Přišli jsme si pro vaše děti.
• V roce 2009 skupina vydala druhé CD s názvem Hledá se žena pojmenové podle stejnojmenného hitu.
• V roce 2011 vydala album Moje krevní skupina a uspořádala Tour 10 let Mandrage.
• V roce 2013 vydalaúspěšné album Siluety, na jaře příštího roku se vydala na neméně úspěšné turné.
• Kapela získala řadu nominací na ceny Anděl a řadu ocenění hudební TV Óčko.  

Kapela Mandrage vznikla před čtrnácti lety v Plzni, a i když dosáhla celoropublikové popularity, její členové stále považují Plzeň za své domovské město, a tak není divu, že i Mandrage budou součástí slavnostního zahájení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Kapela ve složení Víťa Starý – zpěv, Pepa Bolan – kytara a zpěv, Matyáš Vorda – bicí, Michal Faitl – baskytara a František Bořík – klávesy zahraje v neděli 18. ledna v plzeňském Divadle pod lampou. Jak se na tenhle koncert těší, odpovídali kolektivně všichni členové Mandrage.

Váš nedělní koncert v Divadle pod lampou je už dlouho beznadějně vyprodaný. Co tomu říkáte?
My máme to neuvěřitelný štěstí, že už několik let plníme spíše větší prostory, než je Lampa, přesto z toho máme velkou radost. V Lampě jsme začínali a každému z nás se tam někdy stalo, že zatímco se snažil hrát, jeden ze dvou posluchačů pod pódiem po něm házel kelímky s pivem. Ono se totiž na ty naše umělecký počátky asi ani jinak reagovat nedalo. A koukněte, pár let na to, je snad už měsíc před koncertem vyprodáno, lidi se těší… Ten pocit je super.

Takže na místo, kde jste začínali, se i přes počáteční ne zrovna dobré zkušenosti těšíte?
No úplně strašně moc! v Divadle pod lampou jsme naposledy hráli asi před čtyřmi lety, ale před tím jsme tam vystupovali poměrně často. A někteří z nás tam dokonce i chodili na brigády. Je to pro naši kapelu opravdu jedno z nejzásadnějších míst.

Co v Lampě svým fanouškům zahrajete?
Samozřejmě to budou oblíbené písně z posledních dvou desek. A ať se nebojí – Šrouby taky budou. Koncert by ale měl být výjimečný hlavně tím, že bude vypadat, jako kdybychom se vrátili v čase třeba do roku 2006. Zahrajeme totiž i spoustu starších, a třeba i nevydaných písniček, které už jsme na koncertech nehráli hodně let. Je to docela legrace, protože nikdo z nás už si ty písničky nepamatuje, a vzhledem k tomu, že nikdo z nás nevlastní ani naši první desku, tak jsme během zkoušek ty písničky hledali na youtube a učili se je znova.

Jak hodnotíte projekt Plzeň 2015? Už jste si z programu vybrali něco, co si rozhodně nechcete nechat ujít?
My se asi trapně všichni nejvíc těšíme, že si zahrajeme ten náš ´vzpomínkovej koncert´ v Lampě. Projektu nicméně fandíme. Všichni jsme v podstatě celý život prožili v Plzni, a protože to tu máme rádi, vítáme každý úspěch naší rodný hroudy s nadšením. Z programu nás potom například zaujal celý příběh okolo výstavy portrétů maorských náčelníků od malíře Gottfrieda Lindauera a hodně nás zajímá avizovaná 3D mapingová projekce na náměstí.

A je váš lednový ´vzpomínkový koncert´ jediným bodem, jak se do projektu Plzeň 2015 zapojíte nebo budete mít v Plzni během tohoto roku více koncertů?
V Plzni v únoru startujeme naše akusticko-divadelní turné, které pojedeme po celé České republice následující dva měsíce. Bude to opravdu hodně ojedinělý projekt naší kapely, kdy se budeme pokoušet velmi netradičně a divadelně představit celou naši dosavadní historii. Dát písním divadelní charakter je něco, co jsme nikdy před tím nedělali, a tak se na to moc těšíme. Na všech koncertech nás na jevišti doprovodí například smyčcová a dechová sekce nebo vokalistky. Tak tomu bude i 18. února v plzeňském Divadle Alfa.