Obsahuje šestnáct emotivních písní, ve kterých ji doprovází vynikající klavírista Petr Malásek. Spolu také připravili sérii komorních vystoupení s intimní atmosférou, na nichž nové album představí. Ve čtvrtek 26. června od 19:30 hodin si podmaní plzeňské publikum na zahradě Měšťanské besedy. I přestože naše nejpopulárnější zpěvačka zažívá hektické období, našla si čas na krátký rozhovor.

Na albu i při koncertech vás doprovází vynikající klavírista Petr Malásek. Shodou okolností s vámi nahrával i váš úplně první hit Neposlušné tenisky.
S Petrem Maláskem jsme sehraní už řadu let, a přestože jsme spolu nahrávali můj první hitík Neposlušné tenisky, ve studiu jsme se tenkrát nepotkali. Až po dlouhém čase jsem si Petra vzala jako hosta na svůj koncert a už jsem se ho nikdy nevzdala. Naše spolupráce je o přátelství, o porozumění, o hudbě… Vše vystihuje právě společné album Recitál, což je studiový záznam našeho koncertu plný velkých známých i neznámých písní a je tak vystavěno, že potěší každého citlivého posluchače.

Vaše společné recitály jsou v kontrastu s megakoncerty na Černobílém turné z loňského podzimu. Velké haly, tisíce lidí, výrazné kostýmy a výpravu nahradilo komorní intimní šero menších sálů. Co je vám bližší?
Mám ráda pestrost svých koncertů, ale i rozmanitost stylů. S kapelou si zařádím, na Černobílém turné potěším i ty, co mají rádi velké show, ale nejlíp mi je právě na komorních recitálech s klavírem a skvělým pianistou Petrem Maláskem.

Setkáváte se stále po koncertech se svými fanoušky? Chodí si pro podpis, nosí dárky…?
Mám ráda své publikum a ráda se s lidmi vídám i po představení, ale ne pokaždé to vyjde. To když je lidí moc a mého času minimálně nebo když už nemám sílu. Ne vždy to každý pochopí, ale v Plzni bylo vždy publikum tak vstřícné, že nemám strach. Plzeň miluju, a to nejen pro rockové a srdečné fandy, ale i pro plzínku. Jsem Čech a jako správný Čech jsem na naše pivo pyšná. Jednoduše do Plzně se moc těším.

Blíží se prázdniny. Co plánujete? Budou pracovní nebo budete odpočívat?
Letos mě prázdniny maličko minou. Teď děláme propagaci CD Recitál, pak začnu zkoušet novou muzikálovou komedii Addams family, chystám pokračování Černobílého turné a pak už je turné Bílé Vánoce a hurá na nový rok…

NOVÉ ALBUM LUCIE BÍLÉ RECITÁL

• Jedná se o studiově nahraný záznam koncertu Lucie Bílé a klavíristy Petra Maláska.
• Vyšlo 21. února 2014.
• Obsahuje šestnáct písní v komorním až šansonovém zpracování, které jsou zčásti průřezem repertoáru Lucie Bílé, zčásti se jedná o světově známé melodie.
• Uslyšíte například: Jsi můj pán, Láska hory přenáší, Most přes minulost, On byl tak nádherný, Boubel, Most přes rozbouřené vody, Summertime, Dobrodružství s bohem Panem, Vzpomínky nebo Lásko, máš modrý stín…

LUCIE BÍLÁ
26. 6. 19:30 zahrada Měšťanské besedy

Trojnásobný otec Roman Pomajbo použil v show Táta i soukromý fotoarchiv

Tři malé dcerky má herec Roman Pomajbo známý mimo jiné ze slovenské verze Partičky. Svým vícepočetným rodičovstvím splnil zásadní předpoklad pro hlavní roli v celosvětově úspěšné divadelní show Táta, se kterou objíždí Českou i Slovenskou republiku. V Měšťanské besedě v Plzni se zastaví už v úterý 10. června.

Táta je one man show. Roman Pomajbo při ní stojí na pódiu úplně sám a s obrovským humorem a nadsázkou provádí publikum raným rodičovstvím – od návštěv gynekologa, přes porod až k probdělým nocím s uřvaným miminkem. V mnoha situacích se zaručeně poznáte a od srdce se jim zasmějete. A pozor, pobaví se i ti, kterých se humbuk kolem dětí až tak netýká.

„Celá show je od začátku do konce velká legrace, ale má i myšlenku! Představení TÁTA, opravdu není kurz o tom, jak se stát vzornými rodiči. Je to moderní show, při které využívám všechny výdobytky techniky, jako je tablet, wi-fi, promítání na plátno. Navíc nedodržuji žádnou hranici mezi jevištěm a hledištěm. Jdu mezi diváky a povídám si s nimi – improvizuji. Neotravuji je, ale potřebuji je, jsou součástí představení. Vždy je to jiné, jedinečné, originální setkání," popisuje Pomajbo.

Autorem úspěšné divadelní komedie je Islanďan B. H. Thorsson. Scénář je tedy předem daný, přesto v něm zůstává hodně prostoru na promítnutí osobních zkušeností. Snažím se hovořit k divákům co nejupřímněji, odhaluji i svoje soukromí. Například jsem použil náš rodinný fotoarchiv, z čehož nebyla manželka zrovna nadšená. Mluvím o intimních věcech a situacích, ve kterých se každý najde. Divák už nemá šanci rozpoznat, co je od autora a co je moje vlastní zkušenost," líčí dále slovenský herec.

A jaký je on otec tří malých holčiček, z nichž jedné nejsou ještě ani dva měsíce? „Co si budeme nalhávat, je to obrovská změna pro oba partnery: jsou unavení, podráždění, vyčerpaní, intimní život jde do háje… Ale všichni jsou nesmírně šťastní. Celé téma otcovství mi je velice blízké. Zjistil jsem, že se naplnilo moje poslání, moje bytí, a velmi mne to zklidnilo. Smyslem mého života byla vždy šťastná rodina."

TÁTA
10. 6. 19:30 Měšťanská beseda

Krimikomedie Mrchy je plná žen, pobaví však určitě i mužskou část publika

Čtyři výrazné ženské osobnosti divadelního světa, Dana Batulková, Dáša Bláhová, Nina Divíšková a Lenka Skopalová, se setkávají na pódiu v krimikomedii s jednoznačným názvem Mrchy. Oplakávají muže, ke kterému každá z nich měla nějaký vztah. A při společné tryzně zjišťují, že spousta věcí nebyla tak, jak si původně myslely. Přijďte s nimi zapátrat ve spletitých vztazích a výborně se pobavit na zahradu Měšťanské besedy ve středu 18. června od 20 hodin.

Představení Mrchy aneb Řekni mi pravdu o své lásce je svým ženským pojetím světa podobné hře Monology Vagíny, se kterou Intimní divadlo Bláhové Dáši léta vyprodává sály po celé republice. Rozhodně ale není jen pro ženské publikum. „Mohlo by se zdát, že Intimní divadlo je pro ženy a o ženách. Ale nemylte se! Když jsme začínaly s Monology Vagíny, chodily na nás party mladých dam, pak začaly vodit své přítele, pak své matky a ty přivedly své partnery. Teď máme široké spektrum diváků," říká Dáša Bláhová. Ona sama Mrchy z australského originálu Almy de Groen přeložila a její divadlo si trouflo na evropskou premiéru této původně australské krimikomedie.

Děj se odehrává v horské chatě, kde se setkává vdova a další tři ženy při tryzně nad zesnulým mužem. „Čtyři ženy obletovaly jednoho muže, každá jinak a z jiných důvodů, ale žádná ho vlastně pořádně neznala. On sice nakonec umírá, ale není poražen. Naopak – stále zasahuje do jejich životů. V tom je paradox nejen této hry, ale obecně vztahů mezi lidmi," nechává nahlédnout pod pokličku hry režisérka hry Irena Žantovská.

MRCHY
18. 6. 20:00 – zahrada Měšťanské besedy

Letní divadelní pohádky si děti užijí na zahradě Měšťanské besedy

Už za dva týdny vypukne v Měšťanské besedě letní program pro děti. Pravidelné nedělní divadelní pohádky se za hezkého počasí přesunou z divadélka Jonáš ven na zahradu Besedy. Představení začínají vždy ve 14:30 a bude z čeho vybírat. Posuďte sami:

22. 6. O malé velrybě
Malá velryba by stejně jako děti chtěla jet na prázdniny. Jenže ne k moři, to už zná.

29. 6. Červená karkulka
Děti budou muset ukázat, jak dobře tuto pohádku znají. Herci čekají na nápovědu a podle ní děj posouvají. O komické situace tak není nouze.

6. 7. O strašně líném Honzovi
Sudička Honzovi předpověděla, že jednou zabije draka a dostane princeznu za ženu. Jenže jak to udělat, když Honza je tak strašně líný, že ani nesleze z pece?

13. 7. Kdo si hraje, nezlobí
Malí diváci si v kontaktním představení plném humoru a písniček zahrají společně s herci pohádku o Sněhurce trochu jinak.

20. 7. Perníková chaloupka
Klasická pohádka o ztracených dětech, které loupaly perníček, a zlé ježibabě, která si je za to chtěla upéct a sníst. Ovšem konec nemusí být takový, jaký všichni dopředu čekají.

27. 7. STOP pohádka
Základní cíl této pohádky je jasný – osvobodit princeznu. Jenže cesta nebude jednoduchá. Samy děti v publiku budou rozhodovat, jaký má být jejich hrdina a co všechno nakonec dokáže.

3. 8. Modrá pohádka
Modrá pohádka plná písniček přináší velké letní dobrodružství na jedné malé lodi. Ke kapitánovi a plavčíkovi se přidá dobrosrdečná ryba Rýba, na kterou si nepřijdou žraloci ani piráti.

10. 8. Skřítek Pořádníček
Asi to znají všechny děti – uklízet pokojíček se nikomu moc nechce. Stejný problém mají i Anička s Vašíkem. Pomůže jim až hodný skřítek Pořádníček.

17. 8. Kouzelný kolíček
Hlavním hrdinou je oživlý kolíček na prádlo, kterému se nechce pracovat a pomáhat. Proto raději vyrazí do světa hledat štěstí bez práce. Podaří se mu to?

24. 8. Uličnice Opice
Veselá pohádka vypráví o dvou opicích a spoustě dalších zvířátek, která společně zažívají nejedno dobrodružství.