Její základ napsal už v roce 1896 Oscar Wilde. Přesto jsou herci Martin Hofmann, Filip Rajmont a Peter Serge Butko vůbec prvními, kdo inscenaci nastudovali.

„Jedná se původně o téměř dokončenou komedii Oscara Wildea, která se neuvěřitelným množstvím náhod dostala během jednoho století z Paříže přes Londýn, Brazílii a opět Francii až na Slovensko do rukou Ivana Remiaše. Ten ji přeložil, mírně zaktualizoval a dokončil," říká stručně k historii hry Butko, který ji i režíruje.

Wilde prožil v Paříži závěr svého života. Byl tam ve vyhnanství, neboť v Londýně jej odsoudili za sodomii a nemravné texty. V Paříži jej pak navštívil přítel Robie Ross a snažil se ho přemluvit, aby napsal komedii o sodomii anglické vrchnosti, která ho za mříže a následně do vyhnanství poslala.

Wildeovi se myšlenka líbila. O sepsání ale požádal Rosse. Ten byl však schválně pasivní, a Wilde mu tak postupně v dopisech popsal pikantérie ze života londýnského panstva, navrhl hlavní postavy a jejich charaktery a nastínil i příběh. Než jej ale v dopisech i ukončil, zemřel. Ross pak přepis hry z dopisů odložil a brzy rovněž zemřel. Texty se pak různě ztrácely a znovu objevovaly. Jedním dědickým řízením se tak hra dostala až do Buenos Aires, odkud ji zpět do Evropy přivezl Pascal Renia. Ten ji půjčil ochotnickému spolku ve Francii. Než ji ale spolek uvedl, Renia v roce 1995 zemřel a v dědictví ji odkázal synovci Ivanu Remiášovi. Ten po letech zjistil, jaký poklad z Francie přivezl, ale až v roce 2006 ji s kamarádem Peterem Butkem dostal na jeviště.

I když herci jsou Češi a domácí scénou je pražská pasáž Černá labuť, hraje se komedie stále ve slovenštině. „V době premiéry ještě nebyl český překlad, a když pak byl, zjistili jsme, že slovenština umožňuje vtipnější vyznění," doplňuje Butko.

Připomíná, že hra není rozhodně pro mládež do 15 let a pro puritánsky založené ženy po padesátce. Naopak se prý hodí pro muže, kteří chodí do divadla jen kvůli svým partnerkám a víc než divadelní sedačky jim voní kouř doutníků a alkohol v gentlemanských klubech. Právě tam si Lordi každý večer udělují body a vzájemně soupeří, kdo z nich má u žen větší úspěchy. Zápletka nastane, když se ve svádění chytnou do vlastní pasti.

Lordi: Filip Rajmont, Martin Hofmann, Peter Serge Butko
10. 3. 19:00 v Měšťanské besedě

Program Kina Beseda na tento týden

18. 1. 18:30 – Florencie a galerie Ufizzi (výstavy v kině) – Procházka kolébkou renesance kolem Michelangelových, Brunelleschiho, Raphaelových, Leonardových či Boticelliho děl. Navštivte jedno z nejkrásnějších měst jako galerii pod širým nebem a jeho deset muzeí. Pro zájem promítáme i 14. března.
20. 1. 18:30 – Revenant – Zmrtvýchvstání (filmy, co stojí za to vidět) – Glóbem oceněná role Leonarda DiCapria je i jednou z dalších 12 nominací na filmového Oscara. Lovec Hugh Glass se na počátku 19. století zraní a jeho proradný parťák ho nechá hluboko v lesích zimní Dakoty. Glass bojuje se zimou, zraněním, divočinou i nepřátelskými indiány, jen aby se pomstil.
21. 1. 18:30 – Lída Baarová (filmy, co stojí za to vidět) – Filip Renč spojil v novém filmu umění a dokument. Přibližuje důležité momenty složitého života nejslavnější herečky Evropy 40. let minulého století Lídy Baarové, kterou vynesla na vrchol a posléze i do zapomnění její krása i známost s mocnými nacisty.
22. 1. 18:30 – Osm hrozných (filmy, co stojí za to vidět) – Nový film Quentina Tarantina s westernovým nádechem svede na jedno zapadlé místo ve Wyomingu dva lovce lidí, jednoho šerifa, nebezpečnou zločinku a čtyři tajemné, nikoli však náhodně se střetnuvší cizince.