Včera to novinářům sdělili pořadatelé akce s tím, že v prvních dnech předprodeje se skoupilo do lochotínského amfiteátru už více než tisíc vstupenek.

„Že má festival smysl, jsme slyšeli už od známých. Teď se to potvrzuje. Netroufám si ale odhadnout, jaká bude skutečná návštěva,“ uvedl Martin Lyer z pořadatelské agentury Shargy, jejímž heslem je vrátit do Plzně to nejlepší, co nabízela Porta.

„Oslovili jsme hudebníky, kteří se na Portě proslavili. Jejich reakce byla skvělá. Láká je Plzeň a asi i ten obrovský prostor. Horší to bylo se sponzory. Letos je to zkušební ročník, takže byli opatrní,“ dodal Lyer, podle kterého vyjde organizace akce na miliony. Valnou část z toho investují sami pořadatelé ze svých dalších podnikatelských aktivit.

Festival, na který přijalo pozvání 25 interpretů nebo skupin, se koná 5. a 6. května vždy od 13. hodiny do půlnoci. Organizátoři jej termínově spojili s Oslavami Svobody. Návštěvníci si mohou koupit vstupenku na jeden i na oba dny. Děti do 12 let a 140 centimetrů a invalidé mají vstup zdarma.

Rozhovor

Andrea CaltováChceme vrátit do Plzně to, co sem jednou pro vždy patří. To říká o plánovaném festivalu folk a country hudby Lochotín 2007 jedna z organizátorek akce Andrea CALTOVÁ. Ta má teď s kolegy jen strach, aby na začátek května vyšlo dobré počasí.

Proč jste pro festival zvolili tento termín?
Uvažovali jsme o více variantách. Tuto jsme zvolili, protože v květnu je v ČR jen jeden žánrově podobný festival. Později v létě už jich přibývá. Dále v Plzni bude kvůli Slavnostem svobody více turistů, takže se někteří možná přijdou podívat. Záměrem je, aby tato akce byla jakýmsi odloženým startem trampaské sezony, že si lidé udělají čundr do Plzně.
Kolik návštěvníků očekáváte?
Teď je prodáno přes tisíc lístků. Jestli jich bude 10 nebo 20 tisíc ale těžko říci. Zájem ale určitě už teď velký.
Nebojíte se, že během slavností nebudou dostačující ubytovací kapacity pro návštěvníky, kteří přijedou z větší dálky?
Součástí akce bude stanový kemp, který má 10 tisíc metrů čtverečních. To je dostačující. Možnost postavit tam stan bude zdarma.
Jaký byl klíč pro zvaní interpretů?
Chtěli jsem pozvat hudebníky, kteří vzešli z Porty, která se v Plzni dříve konala, a atraktivní a posluchači žádané kapely a písničkáře. Oslovení hudebníci byli nadšeni. Kdo měl volný termín, pozvání přijal. Výsledek je, myslím, dobrý. Bude tu první den třeba Samson, Redl a anoušek, Žalman, Fleret, Schimtzer a Honza Nedvěd a v neděli pak Čechomor, Wabi aněk, Dobeš nebo Fešáci.
Amfiteátr už moc využívaný není. Nebojíte se špatného technického stavu?
Pokud se jedná o chybějící lavičky v zadní části hlediště, tak ty už tam nebyly ani při posledních ročnících Porty. Jestli se jedná o to, zda bude areál provozuschopný, to by měla zajistit zoologická zahrada, která zařízení spravuje. Myslím si, že se o něj v rámci možností stará.
Více informací o festivalu najdete na www.lochotin.cz