Středisko západočeských spisovatelů spolu s Knihovnou města Plzně, Muzeem knihtisku a knihy a organizací Plzeň – Zastávka pořádá od 1. do 16. listopadu Plzeňský literární festival a s ním dvě desítky akcí. Některé z nich budou vzpomínkové.

„Letos na jaře uplynulo pět let od nešťastné smrti Zdeňka Šmída, spisovatele, jenž se narodil ve Kdyni a dlouhá léta žil v Karlových Varech, a příští rok by byl oslavil osmdesátiny. Proto nám přišlo velmi příznačné právě uprostřed těchto výročí, na podzim, zařadit na program jeden z jeho stěžejních titulů," říká předsedkyně Střediska západočeských spisovatelů a dramaturg festivalu Markéta Čekanová. Oním titulem je Šmídův román Cejch. Příběh obyvatel Krušných hor zdramatizovalo a uvádí Západočeské divadlo v Chebu (7. lis-topadu, Divadlo Alfa).

Druhý hold vzdá festival básníkovi Romanu Knížeti, který zemřel letos na jaře. Středisko z iniciativy Vladimíra Gardavského vydalo jeho samizdatovou sbírku Kabát můj větrný a na program festivalu zařadilo i stejnojmenný pořad z Knížetových veršů (výstavní síň „13", 10. listopadu).

Třetí poklona autorovi, o němž se mluví již jen v minulém čase, směřuje k poněkud pozapomínanému Zdeňku Barborkovi. „Tenhle rokycanský rodák byl sice profesí muzikant a pedagog, ale zanechal za sebou pozoruhodné dílo básnické. Většina z něj se dosud knižního vydání nedočkala, ale prvotina Plavba dokládá, že šlo o autora velkého poetického rozsahu," vysvětluje Petr Sichinger z Muzea knihtisku a knihy, proč do dramaturgie festivalu vybral Barborkovu Plavbu, z níž se bude v muzeu číst 4. listopadu. Součástí festivalu bude i slavnostní vyhlášení Ceny Bohumila Polana v pátek 11. listopadu na plzeňské radnici.