Hudební projekt ze 70. let minulého století k sobě poprvé v Čechách svedl rockovou kapelu a orchestr. Vznikla dvě unikátní alba a uskutečnily se dva koncerty. Pak projekt na 40 let utichl. Obnoven byl až před dvěma roky, opět ale jen dvakrát. Až letos se Nová syntéza dočká dalšího oživení. Jen místo Orchestru Českého rozhlasu začal s Blue Effectem nově nacvičovat mladý bigband Kyx Orchestra. A v polovině března chystají dvě živá vystoupení. První se uskuteční v plzeňské Měšťanské besedě.

Bude se jednat vlastně o pátý koncert Nové syntézy za celých téměř 50 let od jejího zrodu. Ten se datuje do roku 1969. „V době normalizace po událostech ze srpna 1968 to bigbítové kapely neměly vůbec lehké. Komunistům vadila rocková hudba, texty, dlouhé vlasy, elektrické kytary, džíny a spousta dalších věcí. Někdo byl zakázanej úplně, někomu jen házeli klacky pod nohy, aby bylo co nejmíň koncertů," vzpomíná jediný pamětník vzniku projektu Radim Hladík.

„Za námi ale přišel jeden velmi osvícený hudební dramaturg a jazzman Oskar Jelínek, který poslouchal i bigbít, a dal nás dohromady s rozhlasovým orchestrem. Jazz měl tenkrát zelenou, a když nebyl text, bylo to ještě lepší. Napřed si tedy nahráli náš koncert, pak k tomu udělali bigbandové aranže a pak jsme to společně nahráli. V roce 1971 vyšlo první album," vysvětluje kytarista Blue Effectu Hladík.

Tehdy ještě instrumentální bez textů. Byly sice připravené, ale dlouho se nedařilo získat schválení od cenzorů tehdejšího režimu. Hudebníci se ale natočení alba s texty nechtěli vzdát. Pokračovali v jejich obhajobě, i když už byla deska na světě. Měla velmi pozitivní ohlas a to možná pomohlo, že velká část textů byla nakonec povolena. V roce 1974 vzniklo nakonec i druhé album, kde se vyměnilo pár skladeb. Nazpíval je tehdy velmi populární a oceňovaný Lešek Semelka.

Nová syntéza byla vzata režimem na milost. Koncertní sály ale kvůli velkému množství hudebníků a techniky objíždět nemohla. Dva koncerty se konaly v rámci jazzových festivalů v pražské Lucerně a v Obecním domě. Pak až po 40 letech.

„Koketoval jsem s myšlenkou oživit Novou syntézu už dřív, když jsme obnovili starý Blue Effect. Myslel jsem na nějaký komorní orchestr, ale zůstalo to jen v teoretické rovině. Až předloni přišel Hubert Bittmann z Českého rozhlasu, jestli bychom neměli chuť to oživit. To byl impuls. Vzešly z toho zase dva koncerty – na festivalu Rock For People v Hradci Králové a pak ještě jeden v Olomouci. Hráli jsme s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma," líčí Hladík. Opět ale nebylo možné koncertovat ve větším měřítku. Proto loni oslovil Hladík menší bigband mladých hudebníků z Chrudimi. Výsledek uslyší Plzeňané už za dva týdny.

Blue Effect & Kyx Orchestra: Nová syntéza
14. 3. 2016 od 19:00 v Měšťanské besedě

Měšťanská beseda: Divadlo pro nejmenší

28. 2. 14:30 a 16:00 – Modrá pohádka
6. 3. 14:30 a 16:00 – Červená Karkulka
13. 3. 14:30 a 16:00 – Ořechová pohádka
nedělní představení jsou určena pro děti od tří let