Pětičlenná kapela z Plzeňska připravila tour letos a není to náhoda. 19. srpna uplyne dvacet let od smrti autora písní Hvězdičko blýskavá či Povídej.

Nejbližší koncert, který nese podtitul Klaunova zpověď 20 let poté, se koná v pátek 11. srpna od 19 hodin na nádvoří zámku v Chyši a kromě zmíněné pětice tu vystoupí i speciální hosté – hudebníci, kteří s Petrem Novákem spolupracovali. Návštěvníci se tak mohou těšit na Karla Kahovce a skupinu George and Beatovens, Viktora Sodomu či Pavla Sedláčka, kteří společně na zpěváka zavzpomínají.

Že se nejedná o revival, dokládá i fakt, že aranže všech písní, které v programu zazní, se rapidně liší od těch originálních. „Klávesy, akustická kytara, akordeon, perkuse a příčná flétna nebo saxofon nejsou tradičními bigbítovými nástroji,“ říká multiinstrumentalista Luboš Muchna, který je autorem všech nových aranží Novákových písniček. „Zkoušeli jsme víc než půl roku, aby všechno skvěle sedělo. S úctou dáváme vyniknout melodičnosti a skvělým textům tohoto rytíře českého bigbítu,“ říká Muchna.

Školáci na ZČU oživují roboty
I v srpnu nabídne univerzita řadu letních kurzů

Kapela si pro své koncerty vybírá i netradiční prostředí – kostely, kaple, divadla nebo komorní sály. „Jde nám o to, aby se divák opravdu soustředil na koncert, nepobíhal někde s pivem v ruce a neklábosil u toho. Je to opravdu intimní recitál,“ přemítá Jiří Bláha.

Kromě zmíněného zámku v Chyši se koncerty konají i v kostele sv. Mořice v Anníně na Sušicku, v kostele sv. Martina v Klenčí pod Čerchovem, v plzeňském divadle Pluto nebo v kostele sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců.

Kde uslyšíte Petr Novák Forever11. 8. Chyše, zámek (dvojkoncert s kapelou George and Beatovens)
19. 8. Dolany u Hlinců
1. 9. Mariánská Týnice
2. 9. Annín u Sušice
3. 9. Klenčí p. Čerchovem
29. 9. Otěvěky
5. 10. Plzeň, Divadlo Pluto