Pěvci z Operního studia Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru se vydali na světové turné. V jeho rámci se zastaví také v Plzni a den poté vystoupí i v Karlovarském městském divadle. Během obou českých koncertů je bude doprovázet orchestr Divadla J. K. Tyla v Plzni pod vedením svého šéfdirigenta Norberta Baxy. V Plzni navíc vystoupí i divadelní sbor.

Norbert Baxa s kanadským univerzitním studiem spolupracuje již od roku 2000, ve Vancouveru jako dirigent také dlouhodobě působil. „V podání 14 sólistů zazní slavné árie z Rosiniho Lazebníka Sevillského a Italky z Alžíru, Donizettiho Nápoje lásky, Verdiho Rigoletta a Traviatty, Pucciniho Bohémy, Wagnerova Tannhäusera, Čajkovského Evžena Oněgina, Massenetovy Manon, Gounodova Fausta a Markétky, ale i z Prodané nevěsty a Rusalky, zpívané – jak jinak – v originále," upřesňuje program Norbert Baxa, který během spolupráce s vancouverským univerzitním studiem nastudoval většinu titulů, jež budou v úterý v Plzni a ve středu v Karlových Varech uvedeny. Jednou z největších hvězd obou koncertů bude tenorista Philippe Castagner, který v roce 2002 zvítězil v soutěži Metropolitní opery v New Yorku a na této slavné scéně zpíval roli Blázna v opeře Albana Bergra Vojcek. V Plzni se představí v áriích z oper Rigoletto a La Traviata skladatele G. Verdiho, Bohéma od G. Pucciniho a Manon J. Masseneta.

Celosvětové turné pořádají kanadské pěvecké naděje ke 100. výročí založení Operního studia Univerzity Britské Kolumbie.

Pěvci dorazí do Plzně již dnes a zdrží se ve městě až do 20. února. Pak vystoupí v Norimberku.

Plzeňští hostitelé pro ně připravují program plný výletů, díky nimž by měli poznat alespoň část naší republiky.

Soutěž o vstupenky
Deník ve spolupráci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni připravil pro své čtenáře soutěž o vstupenky na koncert ve Velkém divadle v Plzni, který se koná v úterý 16. února od 19 hod.

Soutěžní otázka: Na koncertě zazní také melodie z opery Italka v Alžíru. Víte, v kterém roce byla uvedena poprvé?

Odpovědi zasílejte dnes (12. 2.) na mail kultura.zapad@denik.cz.

Do předmětu zprávy napište Soutěž operní gala. Do mailu uveďte své jméno, adresu a telefon. Správné odpovědi, které dorazí jako 20. a 29. v pořadí odměníme dvěma, vstupenkami.