Haydnovy hudební slavnosti pořádá Česká společnost Josepha Haydna, které předsedáte. Můžete, prosím, stručně představit její historii a poslání?
Česká společnost Josepha Haydna je spolek založený skupinou nadšených obdivovatelů díla Josepha Haydna v roce 1993. Hlavním posláním spolku je pořádat festival staré hudby.

A tak vznikly Haydnovy hudební slavosti…
Centrem festivalu je stále obec Dolní Lukavice, kde Jo-seph Haydn pobýval zhruba v letech 1757-1761, kdy byl ve službách hrabat Morzinů, a kde pravděpodobně napsal svou Symfonii č. 1 – Lukavickou. Festival se v Dolní Lukavici a okolních obcích a městech koná pravidelně v polovině září; je zaměřen především na interpretaci starší hudby – od renesance po raný romantismus – na dobových nástrojích. Své místo v programu však mají i koncerty umělců a souborů, kteří sice hrají na moderní nástroje, zároveň ale sledují nejnovější trendy historicky poučené interpretace starší hudby.Haydnovy hudební slavnosti jsou zcela nekomerční kulturní akcí, jejíž každoroční konání plně závisí na sponzorech a partnerech. Žádný z organizátorů festivalu není za práci při jeho přípravě ani v době jeho konání placen.

Jaký program jste letos připravili?
Dramaturgii festivalu letos vedle muzikoložky Michaely Freemanové připravovala i Zuzana Zatloukalová, hudební redaktorka Českého rozhlasu, a Vít Aschenbrenner, sbormistr, cembalista a dirigent i organizátor klatovského hudebního dění a mezinárodních festivalů zejména duchovní hudby.

Letošní ročník Haydnových hudebních slavností se protíná s několika významnými hudebními výročími. Jejich reflexe je základem pro festivalovou dramaturgii. Na programu se objeví vedle děl Josepha Haydna skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Michaela Haydna, Carla Marii von Webera a Roberta Schumanna. Dále díla jejich významných současníků, pocházejících z českých zemí, např. Antona Philippa Heinricha, Pavla Křížkovského, Václava Jana Tomáška, Jana Křtitele Vaňhala a Václava Viléma Würfela. I letos je na programu patnáct koncertů, které se konají v interiérech význačných historických architektur.

300 let uplyne letos na podzim od smrti italského skladatele Giovanni Battisty Bassaniho. Soubor Musica Cum Gaudio (na snímku) k této příležitosti představí na Haydnových hudebních slavnostech jeho oratorium La Tromba della divina misericordia.Zdroj: archiv festivaluHaydnovy hudební slavnosti je konají po čtyřiadvacáté. Je těžké připravit program tak, aby v něm bylo pro diváky nějaké překvapení?
Dočkají se i interpretů, kteří si na festivalu dosud nezahráli. V první řadě musím zmínit polského hosta, excelentního varhaníka Wladyslava Szimanského, který vystoupí v blovickém kostele sv. Jana Evengelisty, kde se nacházejí patrně nejkvalitnější barokní varhany na jižním Plzeňsku. Premiéru na festivalu bude mít i mezinárodně ostřílené Benewitzovo kvarteto, složené z vynikajících mladých hudebníků, kteří vystoupí spolu s klarinetovým virtuozem Igorem Františákem v Dobřanech. Poprvé posluchači uslyší mužský kvartet Q Vox nebo soubor Musica Cum Gaudio. Kapel či sólových interpretů, které dnes provozují starou hudbu na velmi vysoké úrovni, je mnohonásobně více, než bylo v dobách, kdy se festival konal jediný víkend. Přesto jsou umělci, které rádi přivítáme znovu a znovu a jsou žádaní publikem. Snad mohu zmínit, že takový je třeba výtečný a charismatický hobojista Vilém Veverka. Klasikou v oboru je Musica Florea nebo Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy. Ale protože je interpretů, kteří mají o festival zájem, opravdu hodně, stává se málokdy, že by jeden umělec vystoupil častěji. Výjimečně dva roky po sobě. Takže jediným tělesem, které skutečně vystupuje pravidelně a dalo by se nazvat rezidenčním, je Orchestr Konzervatoře Plzeň, který tradičně festival zahajuje v dolnolukavickém kostele sv. Petra a Pavla. Orchestr vystupuje s dirigentem Státní opery Jiřím Štruncem.

A měníte místa konání festivalu?
Snažíme se o určitou kontinuitu, řekněme v páteřních lokalitách jižního Plzeňska. A protože ze strany obcí a měst registrujeme poslední dobou zvýšený zájem o spolupořadatelství festivalu, musíme některé lokality střídat.

24. Haydnovy hudební slavnosti 9. – 25. září9. 9. – 17:00 Dolní Lukavice, kostel sv. Petra a Pavla – Zahajovací koncert / ORCHESTR KONZERVATOŘE PLZEŇ. Jiří Štrunc – dirigent
10. 9. – 18:00 Lužany, zámek Josefa Hlávky, zámecká kaple – Petra Čadová / violoncello, Marek Čermák / cembalo
11. 9. – 18:00 Přeštice, kostel Nanebevzetí P. Marie – W. A. Mozart: Missa solemnis in C Minor „Waisenhausmesse". Vít Aschenbrenner – dirigent
13. 9. – 18:00 Nezdice, kostel sv. Prokopa – La Tromba Della Divina
14. 9. – 18:00 Letiny, kostel sv. Prokopa – Q VOX. Petr Julíček / tenor, Tomáš Badura / tenor, baryton, Tomáš Krejčí / baryton, umělecký vedoucí, Aleš Procházka / bas
15. 9. – 18:00 Dobřany, kostel sv. Víta – Bennewitzovo kvarteto + Igor Františák. Igor Františák / klarinet, Jakub Fišer / 1. housle, Štěpán Ježek / 2. housle, Jiří Pinkas / viola, Štěp&aacu / violoncello
16.9. – 18:00 Řenče, kostel sv. Cyrila a Metoděje – Jeden den francouzského krále – Victoria Ensemble
17. 9. – 18:00 Příchovice, zámek – Anna Hlavenková / soprán, Miroslav Rovenský / invenční lesní roh, Alena Hönigová / fortepiano
18. 9. – 18:00 Štěnovice, kostel sv. Prokopa – LOTZ TRIO
19. 9. – 18:00 Chotěšov, kapitulní síň kláštera premonstrátek – MUSICA FLOREA
20. 9. – 18.00 Blovice, kostel sv. Jana Evangelisty – Władysław Szymański – varhany
22. 9. – 18:00 Dolní Lukavice, zámek – Mozart a jeho švédský dvojník
23. 9. – 18:00 Starý Plzenec, kostel Narození P. Marie – Jan Vitinger – trubka, Michal Hanuš – varhany
24. 9. – 18:00 Nepomuk, kostel sv. Jana Nepomuckého – LE FLAMBEAU DU MONDE – Motus Harmonicus
25. 9. – 18:00 Nebílovy, zámek – Vilém Veverka / hoboj, Ensemble 18 +