Výstava velkoformátových snímků, umístěných během festivalového týdne v Kopeckého sadech, vychází z dokumentů, knih, fotografií, plakátů a scénářů ze soukromého archivu Jiřího Menzela, které připomenou výrazné momenty jeho kariéry. Vernisáž se koná 24. dubna v 16:30 hod. v Kopeckého sadech. Kromě toho Finále Plzeň přináší zvláštní sekci Křídla slávy, v rámci níž mohou diváci sledovat zdarma Menzelovy filmy každý festivalový večer pod širým nebem U Branky.

Je hlavním úkolem připravované putovní výstavy kromě vzdání holdu jedné z nejvýraznějších osobností naší kinematografie také možnost nahlédnout do zákulisí Menzelových nejúspěšnějších filmů?
Určitě ano. Pro výstavu jsme použili fotografie z Jiřího filmových archivů, které většinou nebyly nikdy publikovány. Jsou vybrány tak, aby diváka pobavily, připomněly filmy, které Jiří natočil. Fotografie budou zároveň doplněny o filmové ´hlášky ´, ze kterých se staly všeobecně známé citáty.

Znáte svého muže blíže než kdokoli jiný. To nemůže být jen sečtělost, že dokázal za svou kariéru adaptovat pro film kinematograficky zdánlivě neuchopitelné literární autory, jejichž dílo je postavené především na okouzlujícím jazyku (Hrabal, Vančura)…
Vzdělání je jistě základem pro to, aby člověk mohl látku uchopit tak, jak to právě udělal Jiří. Ale i jeho, stejně jako nás všechny, utvářelo prostředí, ve kterém vyrůstal. Rodinné zázemí, vztah rodičů ke kultuře a hlavně k lidem. A to je u Jiřího zásadní. On má lidi rád a to je z jeho filmů cítit.

Jak tedy vypadá knihovna Jiřího Menzela?
Čítá kolem 10 tisíc knih. A nikomu žádnou nepůjčí, proto jich má ostatně tolik…

Jaký je váš nejoblíbenější film Jiřího Menzela a proč?
Miluji Postřižiny. Je to krásný film o něžné a poetické manželské lásce, kde zároveň nechybí legrace.

Jiří Menzel je v civilu znám svým specifickým humorem, který nemusí ´každý pobrat´. Je možné, že i on se dočká v rámci vašeho výstavního projektu nějakého překvapení, anebo se vše ponese v seriózním duchu?
Smysl pro humor je jedna z věcí, která nás s Jiřím spojuje. Výstava bude, věřím, hezká a pro diváka zábavná, ostatně bude odrazem mého muže. A vzhledem k tomu, že výstava je dárkem k jeho narozeninám, celý tento projekt je jedním velkým překvapením.

U každého z prezentovaných filmů by měla být též shrnuta jeho ocenění. Jaký má Jiří Menzel vztah k filmovým cenám? Za Ostře sledované vlaky má Oscara, ale vyjádřil se, že: „Oscar, to je jen náhoda." Má slavnou sošku někde vystavenou nebo leží na půdě v krabici?
To, že právě ´Vlaky´ mají Oscara, náhoda, myslím, vůbec není. Ne nadarmo tento film patří mezi 100 nejlepších filmů světa. Pravdou ale je, že Jiří si svá ocenění nevystavuje do vitrínek, aby se na ně mohl zálibně dívat. Je za ně ale rád. Je to přece jen odměna a satisfakce za dobře odvedenou práci. Ale mnohem větším oceněním pro něj je radost lidí z jeho filmů. Mnohokrát jsem byla svědkem toho, jak ho lidé u nás i v zahraničí zastavovali na chodníku a s úsměvem na tváři mu líčili, jak moc rádi mají jeho filmy a co pro ně znamenají. A to je nade všechna ocenění.

Na posledním panelu by se měly objevit vzkazy spolupracovníků Jiřího Menzela k jeho jubileu. Můžete prozradit již nějaká jména, která se takto ke gratulaci připojí?
To je právě jedno z překvapení, které bychom v tuto chvíli neradi prozradili. Můžeme ale říct, že půjde o dlouhodobé spolupracovníky a kolegy, kteří jsou spojeni s Jiřího tvorbou.

Do jakých dalších měst výstava po festivalu Finále bude putovat a při jakých příležitostech?
Primární je teď uvedení výstavy v rámci Finále v Plzni 21.-27. dubna, vernisáž se uskuteční ve středu 24. dubna v 16:30 hod. Další místa jsou v tuto chvíli v jednání, nicméně rádi bychom ji uváděli společně s prezentací Jiřího nového snímku Donšajni ve větších českých městech.