Slavnostní vyhlášení vítězů hudební ankety Žebřík Bacardi Music Awards k Plzni neodmyslitelně patří už více než dvacet let. Vždy v březnu se do západočeské metropole sjíždějí desítky muzikantů, jsou zvědaví, zda jim jejich fanoušci poslali hlas a zda těch hlasů bylo dost, aby v anketě Žebřík uspěli. Letos se slavnostní vyhlášení bude konat v sobotu 15. března. Jaký tento večer bude, prozradí v rozhovoru Jarda Hudec, ředitel cen Žebřík.

S jednadvacátým ročníkem Žebříku přichází změna, slavnostní vyhlášení cen se stěhuje do nové budovy Fakulty umění a designu ZČU. Vzpomenete si ještě na první ročníky, které se konaly v Šeříkovce?
Ty vzpomínky už jsou samozřejmě trochu mlhavé, protože první veřejné vyhlašování Žebříku se konalo před dvaceti lety, asi v roce 1994 v Queen Clubu, jak se tehdy Šeříkovka jmenovala. V těch letech byl časopis Rock Report pořád ještě v začátcích, a tak nás o to víc potěšilo, že do Plzně přijela celá řada významných hudebníků, aby si převzali cenu nebo se prostě jen dobře pobavili. A tak to naštěstí zůstalo až do dneška, Žebřík je prestižním oceněním a jeho finálový večer zárukou dobré zábavy.

Po Šeříkovce přišel Dům kultury Inwest, sportovní hala na Slovanech, Parkhotel. Proč jste letos zvolili Fakultu umění a designu?
Jak už bylo mnohokrát řečeno, najít vhodný prostor pro tak specifickou akci, která kombinuje slavnostní ceremoniál, indoor festival a velkou celonoční párty, není jednoduché. A proto je tak trochu zázrak, že jsme objevili budovu Fakultu umění a designu, která se na Žebřík nejen dokonale hodí, ale navíc je to velmi inspirativní umělecké a kulturní prostředí, kde je pořád na co koukat. Kdo tam někdy byl, určitě mi dá za pravdu. Rád bych tedy poděkoval rektorce ZČU Iloně Mauritzové a řediteli FUD Josefu Mišterovi za poskytnutí těchto prostor, protože jinak bychom asi museli Žebřík z Plzně odstěhovat.

Je vaše spolupráce s fakultou dána pouze jednorázovým pronájmem nebo je širší a do organizování slavnostního večera a další aktivit jsou zapojeni i její studenti?
Spolupráce je mnohem širší. Studenti se angažují v přípravách akce, hlavně v oblasti multimédií. V těchto dnech vrcholí soutěž o nejkreativnější počin ZČU, kterou vyhlásíme 15. března během finálového večera. Studenti a pracovníci ZČU mají navíc na Žebřík snížené vstupné.

Kdo s vámi letošní ročník spolupořádá a proč?
Hlavním pořadatelem pochopitelně zůstává magazín iREPORT. Spoluorganizátorem je společnost Plzeň 2015, díky jejíž podpoře se pokusíme uspořádat nejlepší vyhlášení cen v celé té už více než dvacetileté žebříkovské historii a pozvat do Plzně co nejvíc hudebních fanoušků z celé republiky.

Co říkáte na letošní nominace? Je podle vás některá z nich překvapující?
Některá ano, například asi málokdo čekal, že Hentai Corporation získají hned tři nominace. Ale je to tak výrazná a kontroverzní kapela, která vzbuzuje stále větší rozruch a její fanouškovská základna hodně rychle roste, že si ty nominace zaslouží. Ať už za energické koncerty, vtipné klipy nebo podařenou debutovou desku, která vyšla nedávno. Překvapením může být i to, jak se dokázali reinkarnovat Support Lesbiens – před rokem to spíš vypadalo na jejich konec a ejhle, najednou mají nominace v Albu a Skladbě roku. Jinak nových jmen je tam spousta: Lenny,We On The Moon, Adrian T. Bell, Lola běží, Bags, Adam Mišík…

A na jaký program pozvete letos fanoušky dobré muziky?
Večer zahájí skvělé indierockové trio A Banquet. Hned po ní nás čeká koncert Tomáše Kluse a jeho kapely, během něhož uslyšíme nejen známé hity, ale premiérově i nové songy z očekávaného alba. Dalším mimořádným číslem bude vystoupení Mekyho Žbirky, pro něhož to bude, podobně jako pro Tomáše, první velký koncert letošního roku. Následovat bude hiphopová show Vladimira 518 s rapperem LA4, DJem Mikem Trafikem, zpěvačkami a Idiot live bandem. Jejich speciálními hosty budou Matěj Ruppert a Roman Holý, kteří se významně podíleli na Vladimirově úspěšném albu Idiot. V závěru „základní hrací doby" to rozjedou UDG, kteří budou určitě dobře rozehraní z právě probíhajícího turné. Mezi koncerty bude předáno celkem 29 cen, které opět vytvořil mezinárodně uznávaný sochař Václav Česák. A nezůstane jen u toho, moderátoři Tomáš Hanák a Bára Poláková mají v rukávu ještě nějaká překvapení…
Souběžně poběží program na druhé scéně – ve velkém stanu v těsné blízkosti budovy Fakulty. O zábavu se postarají osvědčení DJs Friky, Robot, Dead Sailor a další. Tam se pak také odehraje after party s hvězdami Žebříku.

A chcete návštěvníky upozornit na praktické informace týkající se organizace večera?
Akce začne už v 19 hodin, vstup do Fakulty umění a designu bude otevřen o půl hodiny dřív, určitě bude dobré přijít včas, aby se netvořily dlouhé fronty a každý si našel optimální místo ke sledování akce. Základní vstupné stojí 390 Kč. Studenti a pracovníci ZČU mají zlevněné vstupné na 290 Kč. V prodeji je také VIP pass za 990 Kč, umožňující vstup na balkon, odkud lze pohodově sledovat celé dění, stát nad pódiem a koukat účinkujícím doslova do kuchyně. VIPko obsahuje i volnou konzumaci a vstup na after party. Předprodej probíhá v Plzeňské vstupence a v síti Ticketstream. Další info je na http://ireport.cz/zebrik-2013/18497-prakticke-informace.html. A jedna malá rada na závěr: bude to dlouhé, takže doporučuji nepřepálit začátek.