Kapela Arakain vyrazila na začátku března na turné; je oslavné a mimořádné, neboť podobný koncertní projekt dosud v České republice žádná skupina nepřipravila. Se svou show se už tento týden Arakain zastaví i v plzeňské Šeříkovce. Více v rozhovoru prozradil zpěvák Honza Toužimský.

Co Arakain slaví?
Arakain slaví 35. výročí založení kapely, a tak si při té příležitosti chtěl udělat radost a zároveň vytvořit pro fanoušky něco hodně speciálního, co ještě nikdy nedělal. Arakain sobě i svým fanouškům naděluje dvojkoncerty.

A čím budou tyto dvojkoncerty speciální?
Vůbec nevím, jestli někdo někdy něco podobného udělal, a to nejen v České republice. Turné má patnáct zastávek ve městech napříč celou republikou. V každém z nich budeme hrát dva večery po sobě dva absolutně různé koncerty. Takže dohromady odehrajeme v rámci turné třicet koncertů. První koncert bude unplugged (pozn. redakce: 'bez šťávy' neboli bez nástrojů zapojených v elektrice). Arakain nikdy v životě unplugged verzi koncertu nehrál. Druhý den pak ve městech odehrajeme druhý koncert tentokrát v thrashovém duchu – tedy absolutní kontrast k unplugged verzi. Tam budou znít naše nejtvrdší záležitosti, které jsme kdy v životě měli, tedy hlavně skladby z našich prvních dvou alb.

Jan Toužimský na oblíbeném stroji.Zdroj: KnowlimitsBylo těžké připravit takovéto turné?
Dřina to rozhodně byla. Dávali jsme dohromady dva koncertní repertoáry. A ten unplugged koncert je navíc obohacený o smyčcové trio String Ladies, takže jsme k písničkám museli vytvořit nové aranže. Ty dával dohromady náš kapelník Jiří Urban i baskytarista Zdeněk Kub a taky Eliška Dvorská ze String Ladies. Tahle trojice se postarala o to, že písničky jsou krásně obohacené a načančané. A tři týdny před zahájením turné jsme trávili každý den ve zkušebně.

Čtěte také: Arakain a Dymytry rozbouřili plný sál

Kolik písniček tedy během těch dvou dnů zahrajete?
Je to zhruba dvacet na dvacet. Odehrajeme tedy dohromady během dvou dnů čtyři desítky skladeb. To není nijak extrémní počet, jsou kapely, které to dají během jednoho koncertu. Ale v thrashmetalovém tempu odehrát dvacet písniček, to už je podle mě tak trochu vrcholový sport.

A na který z těch koncertů se prodávají vstupenky víc?
Podle informací od manažera je to vyrovnané. A většina lidí, prý zhruba tak osmdesát procent, si kupuje vstupenky na oba koncerty. To nás těší. Znamená to, že si naši fanoušci chtějí udělat takový pěkný víkend s Arakainem. Třeba si v daném městě zajistí i ubytování a přes den si udělají výlet za památkami… No, konec konců, tak to na turné děláme i my. Vlastně je to poprvé, co máme takovouhle příležitost si města, kde hrajeme, prohlédnout. Jinak z nich vždycky po koncertě odjíždíme pryč.

Vy s Arakainem nehrajete celých pětatřicet let. S kapelou zpíváte třináctým rokem…
A mně to přijde jako padesát let (smích). Jsme spolu neustále; na zkouškách, v šatnách, na koncertech, na hotelech, ráno na snídaních… A furt se to točí dokola. Zatím je to v pohodě. Občas je sice nějaký 'dohad', ale to je vlastně v pořádku. Kde není debata, tak tam taky nic nevzniká…

Pětatřicet let, to je pro kapelu docela úctyhodný věk. V naší republice je snad starší už jen Olympic…
Vůbec nemám tušení, kolikátý jsme v pořadí starých českých kapel. Ale na turné s námi vystupují dvě metalové kapely, které taky vznikly v 80. letech minulého století.

Nepřehlédněte: Daniel Landa četl a hrál v Alfě

Takže koho jste pozvali?
První den na unplugged verzi bude hostem večera kapela Anacreon se zpěvačkou a herečkou Veronikou Zelníčkovou. Na tom thrash-metalovém koncertě do budou formace Fata Morgana z Plzně a Kryptor, naši metaloví souputníci.

Jan Toužimský, zpěvák metalové skupiny Arakain.Zdroj: ČTKVy prý máte na jednotlivé koncerty speciální dopravu. Loni na podzim jste si pořídil motorku Harley Davidson a na ní vyrážíte za štací. Jezdíte opatrně, aby se o vás fanoušci nebáli?
Oba koncerty jsou pro mě psychicky náročné a vyžadují velký výdej energie. Přejezdy na motorce si čistím hlavu. Vyrážím, když to jen trochu jde. Ale ano, jezdím opatrně. Jezdím úplně nejopatrněji, jak to jen jde. Je to stroj, který má silný motor, člověk si ho chce alespoň trochu užít. Jsem ale otec od rodiny, která mě ještě nějakou dobu bude potřebovat, takže neblázním a jízdu si vychutnávám. Myslím, že ty divoký roky mám za sebou, a teď se spíš cestou kochám.

Odkud na koncerty vyrážíte?
Z jihu Čech, z Jistebnice – městečka u Tábora. Hlavní silnice mě neberou, vybírám si cesty po okrskách. Mám už naplánovanou cestu do Plzně, pojedu přes Spálené Poříčí, po klikatých úzkých silnicích, kde není moc aut.

A těšíte se do Plzně?
Jasně, v Plzni hrajeme moc rádi. Když se řekne Plzeň – vždycky si vybavím právě Šeříkovku, to je místo se silným metalovým podhoubím.

Čtěte také: Muž, který rozchodil kamenné sochy. Pavel Pavel oslavil 60. narozeniny