Plzeň – Přežít vlastní dospívání opravdu není žádná legrace.  A co teprve, když je vaším tatínkem král. A když toho krále zavraždí váš strýček. A když s tím strýčkem sdílí lože vaše maminka – nymfomamka…

Přesně s takovými problémy se potýká mladík Hamlet z divadelní hry Hamleteen, jejíž premiéra se uskuteční zítra v osmnáct hodin v plzeňském Divadle Alfa. Jak už název napovídá, tvůrci Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček se inspirovali Williamem Shakespearem. „Hamlet bývá vykládán jako drama pomsty, moci nebo případně neschopnosti se rozhodnout. Naše inscenace se však soustředí na docela privátní rozměr tohoto klasického příběhu,“ uvedl dramaturg Alfy Pavel Vašíček.

Hra nahlíží slavnou tragédii optikou teenagera. A právě na  mladé diváky se představení zaměřuje. Na pódiu se tak objeví takové neshakespearovské rekvizity, jako je třeba skauting, emo styl nebo punk.

Hlavní postava pociťuje, jak složité je navazovat nebo udržovat generační i mezigenerační vztahy, ať už rodinné, přátelské či milostné. Vedle toho má před sebou ještě jeden složitý úkol, vyrovnat se sám se sebou.

Repertoár divadla se v současné době  zaměřuje na náctileté. Je jediným českým souborem zapojeným do evropského projektu Platforma 11+. Jeho cílem je vznik inscenací pro tuto věkovou skupinu.

Má pomáhat dospívajícím lidem řešit jejich problémy a také je získávat pro divadlo či obecně pro umění. Právě k tomu má toto divadlo sloužit.

V rámci projektu spolupracuje dvanáct divadel z jedenácti evropských zemí. Alfa pro něj vytvořila už dvě inscenace, TEĎ 55 31 13 a Pirat07&QueenOfLove.

Divadlo v současnosti klade rovněž důraz na spolupráci s nejmladší generací divadelníků. Jedná se především o absolventy katedry alternativního a loutkového divadla.

Letos padla volba na skupinu soustředěnou kolem dramatika Tomáše Jarkovského a režiséra Jakuba Vašíčka. Patří do ní výtvarníci herci i muzikanti.