Už krátce po jeho červnovém založení mohl oznámit první velký úspěch. Během dvou dnů se vybralo na invalidní vozík pro Pavla Zajíčka.

„Básník, hudebník a výtvarník Pavel Zajíček narozený v roce 1951 je jedna z nejvýznamnějších postav českého undergroundu. V loňském roce prodělal již třetí mozkovou mrtvici, která dále zkomplikovala jeho beztak obtížnou životní situaci a natrvalo ho odkázala na stálou zdravotní péči,“ přibližuje Ivo Hucl osud muže, který spoluzakládal hudební skupinu DG 307, byl uvězněn normalizačním režimem a roku 1980 emigroval do Švédska, později žil v USA.

„Přestože již třetím rokem probíhají intenzivní jednání se státní správou a jeho případem se počátkem letošního roku zabýval veřejný ochránce lidských práv, nárok na řádný ani invalidní důchod nemá. Hlavním argumentem odmítnutí je, že Pavlu Zajíčkovi vinou dlouholeté, násilím vynucené emigrace, kam byl represivními orgány vyštván v rámci akce Asanace, chybí odpracovaná léta,“ vysvětluje Ivo Hucl, proč Pavel Zajíček potřebuje pomoc. Ivo Hucl připomíná, že sbírka stále pokračuje, neboť je nutné Pavlu Zajíčkovi zajistit potřebnou rehabilitační péči a poté zajistit dlouhodobé důstojné bydlení se stálou zdravotní péčí. Rodina už jednala i s některými domovy se zvláštním režimem v Plzni a okolí.

Pomoci Pavlu Zajíčkovi je možné zasláním finančního příspěvku na účet číslo 59021930/8030.

Ivo Hucl upozorňuje, že fond Charon bude pomáhat i v budoucnu především osobnostem nezávislé scény, kteří se ocitli – souhrou okolností, vinou těžké nemoci či selháním státní správy – v nedůstojných existenčních podmínkách. „Právě oni svými životními postoji rozšiřovali hranice svobodného prostoru, a tím hájily i naše individuální svobody,“ podotýká Ivo Hucl.

Alena Pomajzlová, autorka výstavy Otto Gutfreund – sochař, před částí reliéfu Návrat legií.
Otto Gutfreund v síni „13“