„Je to první díl z filmové trilogie,“ upozorňuje herečka Lenka Krobotová, která snímek včera v Plzni představila na setkání s organizátory festivalu Finále. „Zahradnictví vlastně ukazuje, co předcházelo slavným Pelíškům, a protože jde o velmi dramatické období od okupace až do padesátých let minulého století, vznikla ojedinělá filmová trilogie,“ uvádí Lenka Krobotová, jež ve filmu hraje. Herečka ještě dodává, že Petr Jarchovský do filmové podoby převedl skutečné události, které se odehrály v jeho rodině.

A po slavnostním zahájení je na programu dalších sto třicet snímků, které budou uvedeny především v Měšťanské besedě a v DEPO2015. Kromě soutěžních sekcí zaměřených na filmovou i televizní tvorbu budou uváděny i snímky archivní, studentské a zahraniční. Program je již hotový a právě dnes (6. 4.) začíná prodej festivalových vstupenek, jejichž základní cena je 80 korun. Cenu na filmovou projekci může zpříjemnit pořízení festivalové akreditace za 800 korun nebo za 500 korun – tato cena je určena pro studenty.

Jan Eret, organizátor Porty a muzikant
Porta? Odrazový můstek i příjemné hudební setkání

Finále je stále především bilanční soutěžní přehlídkou českého filmu. Pětičlenné porotě pro celovečerní hrané a animované filmy předsedá Labina Mitevska, herečka a producentka makedonského původu, která se s českým filmovým prostředím osobně setkala v roce 2000 díky roli Vesny v komedii Samotáři. Složení všech porot je mezinárodní bez jediného českého nebo slovenského zástupce. „Pro festival i filmy by to mělo mít ještě větší přínos. Porotci nejsou zatíženi českým filmovým prostředím,“ uvedl programový ředitel Peter Badač.

A ředitelka Finále Eva Veruňková Košařová upozorňuje, že hlavním tématem letošního ročníku jsou oslavy. Vždyť se koná jubilejní, 30. festivalový ročník! „Historie Finále je daleko delší. Poprvé se konalo v roce 1968. V době normalizace bylo zrušeno, na tradici se navázalo až v 90. letech minulého století,“ připomíná ředitelka a dodává, že proto chtějí letos také připomenout pohnutou historii přehlídky: „Natočili jsme s pamětníky medailonky. Vzpomínají v nich např. autor prvního loga Finále, ilustrátor a výtvarník Josef Jícha, promítač Jiří Korda, bývalí ředitelé Ivan Jáchim a Jan Šmídl či bývalý programový ředitel Jan Kastner.“ Historii Finále připomene i venkovní výstava v centru Plzně. Finále Plzeň se koná do 26. dubna.

Sladkou znělku natočil s hlavními protagonisty režisér Jan Látal (vpravo). Natáčení se účastnilo přes 20 lidí
Tvářemi Finále budou Plodková a Liška