Plzeňská obecně prospěšná společnost Svět podle Jakuba vyhlásila pro žáky základních i základních uměleckých škol, stejně jako pro studenty škol středních soutěž v oblastech výtvarného umění, hudby i literatury. Sešly se stovky dětských prací. Přihlásili se především žáci a studenti z Plzeňského kraje ale dorazila i díla z okresu Kroměříž.

Teď se s díly žáků a studentů může postupně seznamovat veřejnost. Tématem děl, která se do tohoto festivalu přihlásila, měla být řeka. „Každá z řek má svou náladu a svá tajemství, každá má své příběhy a historii okolí, jímž protéká, nese informace z místa na místo, přináší vláhu, ale dovede se stát také nezkrotným živlem. Tak jako pramínky bublají, čeří se, sílí v řeky a sbíhají se v jeden proud, tak i žáci a studenti z celého Plzeňského kraje se spojili v zářijovém festivalu, aby svým výtvarným, literárním i hudebním uměním osvěžili Plzeň," uvádí autoři projektu manželé Jana a Marek Roštíkovi.

Oceněné dětské výtvarné práce jsou od 1. září k vidění v plzeňském Domě hudby. Ze stovek přihlášených jich bylo vybráno na osm desítek. Další díla je možné zhlédnout v Měšťanské besedě a v prostorách Knihovny města Plzně. Mezi oceněnými ve výtvarné části v kategorii 4 – 8 let byl např. Štěpán Tuháček ze Žichlic nebo Zuzana Marková ze ZUŠ Chválenická v Plzni. V další kategorii do 12 let uspěl např. Štěpán Trávníček z Tachova nebo společná práce žáků soukromé ZUŠ Trnka v Plzni.

Literárních prací k organizátorům dorazilo více než pět desítek. Osm oceněných děl bylo zveřejněno ve sborníku; je mezi nimi např. povídka Gabriely Tůmové z Přeštic (kategorie 12 – 14 let) nebo Šárky Kučerové, studenty Konzervatoře Plzeň. S dětskými a studentskými literárními díly se veřejnost může seznámit dnes od 18 hod. ve foyeru Domu hudby. Literární práce budou číst herečky Klára Krejsová a Diana Toniková, o hudební doprovod se postarají studenti Konzervatoře Plzeň. Část literárních prací už byla představena minulý týden.

S dětskou a studentskou hudební tvorbou se pak veřejnost může seznámit ve čtvrtek a pátek 17. a 18. září v Měšťanské besedě. V tyto dny na zahradě Besedy vystoupí mezi 10. a 18. hodinou téměř dvacet souborů základních uměleckých škol. V pátek pak festival vyvrcholí Galavečerem ve Velkém sále. Během těchto dvou dnů zazní muzikál, folklór, dechovka, folkové písně, swing, jazz, klasická i filmová hudba. Mnoho souborů má za sebou dlouhá léta působení, skvělé výsledky na mnoha soutěžích nejen v Čechách, ale také v zahraničí. Přijedou například velké soubory z Přeštic, Klatov, Třemošné, ale i zajímavá seskupení ze Stoda nebo Horšovského Týna, nebudou chybět folklorní ani pěvecké sbory. Zapojili se také plzeňští mladí hudebníci.

Festival 5 pramínků je součástí víceletého projektu 5 řek. Jeho vyvrcholením bude premiéra hudebního díla složeného mladými plzeňskými skladateli, v provedení orchestrů pěti uměleckých škol a smíšeného pěveckého sboru, který vytvoří členové plzeňské České písně a Komorního sboru českých muzikantů a pražského En Arché se sólistou Romanem Janálem. Koncert se uskuteční 15. října ve Velké synagoze v Plzni a 18. října v Jízdárně ve Světcích u Tachova. Hudebníky povede dirigent latinsko-amerického původu Norman Gamboa z USA, který podporuje práci soudobých skladatelů a má zkušenosti s vedením mladých orchestrů.