O dva Zlaté ledňáčky – hlavní festivalové ceny – je od úterka bohatší Peter Bebjak. Režíroval film Čára, který zvítězil v kategorii celovečerních hraných filmů, i televizní seriál Spravedlnost, který uspěl v soutěžní kategorii televizních a internetových projektů – necyklická tvorba.

O vítězích 31. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň rozhodovaly čtyři mezinárodní odborné poroty, které hodnotily dohromady 51 soutěžních snímků.  Zlatého ledňáčka za Nejlepší dokumentární film získal snímek Nic jako dřív od režisérů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše.

Vítězem Nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii cyklická tvorba je komediální seriál Trpaslík v režii Jana Prušinovského.

Letos nově byla vyhlášena i cena pro nejlepší studentský počin, která zamířila k Džuanu Duongovi, režisérovi snímku Bo Hai. „Finále Plzeň umožňuje divákovi snadný přístup k filmům i filmovým profesionálům. Hodnotit snímky  na festivalu je pro každou porotu velmi nelehký úkol. Každý autor má jedinečnou vizi a porotce takové vize může jen těžko srovnat,“ zhodnotil letošní Finále Tomasz Wasilewski, polský filmový scenárista a režisér, držitel Stříbrného medvěda z Berlinále a předseda finálové mezinárodní poroty. 

Obnova památníku v Plzni finišuje, pylony se brzy vrátí na Americkou
Nové pylony památníku Díky, Ameriko! už jedou