Ostatně jako sólistka opery plzeňského Divadla J. K. Tyla se pěvkyně nebála také, když po celé čtvrtstoletí přijímala a obdivuhodně interpretovala nejnáročnější sopránové party od koloraturních až po dramatické.

Upravený operní příběh Rusalky s Dvořákovou hudbou na libreto Jaroslava Kvapila nese název O Rusalce. Inscenace vznikla v Divadle J. K. Tyla pro letošní 32. ročník festivalu Smetanovské dny a premiéru bude mít tuto neděli od 10.30 a 12 hodin ve foyer plzeňského Velkého divadla. Již v sobotu od 14 hodin se uskuteční předpremiéra – a už dlouho jsou všechna tři představení vyprodaná. „Důraz je kladen především na příběh Rusalky, nikoliv na filozofický rozměr této krásné opery,“ podtrhuje Lilka Ročáková s tím, že inscenace O Rusalce zkrátka buď dětské publikum zaujme, nebo se diváci budou nudit a dají to najevo. Tvůrci samozřejmě věří v první variantu.

Projekt navazuje na předchozí práci Lilky Ročákové s mladými pěvci v Divadle J. K. Tyla, s nimiž připravila pro loňské Smetanovské dny Mozartovu operu Bastien a Bastienka. Ještě předtím se studenty Konzervatoře Plzeň nastudovala operu Červená Karkulka od Jiřího Pauera, Smetanovu Violu a Bononciniho jednoaktovku Polifem.

Jak v případě Bastiena a Bastienky, tak pro chystanou inscenaci O Rusalce našla Lilka Ročáková coby autorka úpravy a režisérka více než povolané spolupracovníky – šéfdirigenta plzeňské opery Ivana Paříka a šéfkorepetitorku souboru Ivanu Janečkovou, která se spolu s Hanou Zemenovou bude starat o klavírní doprovod.

Sólové role vytvoří opět vesměs mladí členové operního sboru, kteří tak mají příležitost nastudovat velké operní party a zároveň ukázat své možnosti pro další repertoár opery Divadla J. K. Tyla. V titulní roli se představí Adéla Lučanská původem ze Sušice, letošní laureátka ceny Plzeňský Orfeus, Vodníka ztvární již pěvecky i herecky zkušenější Roman Dušek, Ježibabou bude Ivana Klimentová, která má za sebou už řadu výrazných a úspěšných rolí. Ta ztělesní současně postavu Cizí kněžny, jež však bude tentokrát jen pantomimická – podobně jako Princ, jehož představitel Jan Tolaš také nebude zpívat. Právě tato úprava bude nejspíš pro milovníky Rusalky největší a nejpřekvapivější.

„Vím, že dětská pozornost je ohraničena zhruba hodinou, a  proto  jsem  musela  hledat východisko jak operu zkrátit. Klíč jsem našla ve vyprávění Hajného a Kuchtíka na začátku druhého dějství. Oni vlastně dopovědí, co se odehrálo v závěru prvního jednání a co se udá na konci druhého dějství,“ osvětluje jádro své úpravy Lilka Ročáková. Pro role Kuchtíka s Hajným zvolila dva ze svých někdejších žáků, kteří se pro tento úkol zdají ideálními představiteli – sourozence Bohumilu Sommerovou-Bartošovou a Miroslava Bartoše. Celý ansámbl dotvářejí interpretky tří lesních žínek – Petra Šintáková, Kristýna Radačovská a Jana Tolašová.