V sobotu od 14 hod. bude na Malé scéně Nového divadla uvedena dětská komorní opera Jiřího Temla Kocour v botách. Ta na jevišti zatím nikdy inscenována nebyla, zazněla pouze koncertně v podání Kühnova dětského sboru. Jevištní podobu inscenaci dala Lilka Rybářová Ročáková, v jejíž režii Kocourovi propůjčí svůj hlas i půvab Ivana Klimentová.

Kocour v botách zazpívá i pro děti

Lilka Rybářová RočákováEmeritní sólistka plzeňské opery Lilka Rybářová Ročáková systematicky již několik let uvádí na své domovské scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni operní díla pro nejmenší diváky.

Nejprve byla jako režisérka podepsána u operní inscenace Bastien a Bastienka Mozarta, následovala zkrácená verze opery Antonína Dvořáka pod názvem O Rusalce a Žvanivý Slimejš Jiřího Pauera – vždycky šlo o promyšlený a fundovaný výběr s ohledem na věkovou diváckou adresu. Dnes odpoledne ve světové premiéře bude na Malé scéně uveden další režijní počin Lilky Rybářové Ročákové – dětská komorní opera současného českého hudebního skladatele Jiřího Temla Kocour v botách, která dosud zazněla pouze koncertně.

„Dobře zvolit operu pro nejmenšího operního diváka není snadné. Děti nejsou zvyklé vnímat v prvním plánu krásu hudby nebo lidského hlasu. Nemůžeme od nich očekávat, že vydrží dvě hodiny bez hnutí sledovat představení. Je důležité, aby se nenudily a dobře porozuměly ději, hudba by měla jejich zážitek násobit," zamýšlí se režisérka a dodává: „Domnívám se, že Kocour v botách má všechny předpoklady děti zaujmout, ať už svým dějem, vtipem, fantazií a v neposlední řadě také sdělnou hudbou Jiřího Temla.

Kromě Ivany Klimentové v roli Kocoura uvidí a uslyší malí diváci na jevišti Princeznu Petry Šintákové nebo Krále v podání Jiřího Langmajera, příběhem provede Vypravěč Mira Bartoše. Hudebně dílo nastudoval Martin Marek, který se postará i o klavírní doprovod.⋌(haj)