Vaše nová deska 15 zní oproti předešlým počinům poměrně zádumčivě a až nezvykle vážně, proč je tomu tak?
Souhlasím, zádumčivější rozhodně je. Nikdy jsme nedělali písničky na klíč. Prostě to z nás takto vypadlo.

Nové album provází zatím nejdelší pauza v historii kapely. Pomohla vám v něčem tato časová prodleva? Je album vypiplanější nebo jste si prostě jen potřebovali dát oddych?
Nechtěli jsme ho uspěchat a navíc nám do karet nahrávalo, že budeme slavit patnáctileté výročí. Takže se nám i v tomto ohledu pauza hodila. Naplánovali jsme po vydání velké turné a předtím jsme si chtěli oddechnout a nabrat síly. Neznamená to, že jsme zaháleli. V mezidobí jsme vydali best of a hráli jsme hodně v zahraničí.

Jak dlouho jste na desce pracovali a co vám během ní činilo největší obtíž?
Desku jsme začali točit na jaře minulého roku, takže jsme ji točili s přestávkami rok. Produkoval nám ji Pavel Karlík, hodně jsme řešili aranže a texty. A když to občas drhlo, dali jsme si chvíli pauzu.

Nové písničky mají promyšlenější aranže, které jsem od vás nečekal. Je to také tím, že jste přeci jen od debutové desky prošli mnoha životními změnami?
Tak určitě (smích). Je nám o nějaký ten rok víc, máme víc zkušeností a jak jsem říkal před chvílí, velký podíl na aranžích měl náš producent Pavel Karlík, který nám dával zpětnou vazbu a neza-
ujatý pohled na věc.

Poslední dobou zvou české kapely čím dál častěji ke spolupráci zahraniční producenty. Nepřemýšleli jste o něčem takovém?
Popravdě si nemyslím, že by pro nás byl zahraniční producent to pravé. U kapel jako jsme my, jsou velmi důležité texty a co s člověkem, který nerozumí textu a významu textu? Přemýšleli jsme například o masteringu v cizině, ale Sono je světové studio a Pavel člověk na pravém místě. Slyšel jsem zahraniční mastery českých kapel a že bych si z toho sedl na zadek, to se říct nedá.
Letos vynecháváte festivaly, ačkoliv jste často bráni jako typická tuzemská festivalová kapela. Co vás k tomu vedlo?
Chtěli jsme se soustředit na naše turné a oslavit to našimi koncerty. Připravili jsme dvouapůlhodinovou show s projekcemi a plno zajímavostmi. Na festivalech bychom nemohli tak dobře představit písně z nové desky jako na samostatném koncertu. Nicméně příští rok pojedeme zase pouze festivaly.

Co vás vedlo k tomu, že jste přešli k vydavatelství Supraphon?
K tomu nás vedlo vymanění se ze stereotypu a nutnost změny. To hodnotím jako pozitivní. V Supraphonu je skvělá parta lidí, která jde za stejným cílem. V posledních dvou letech jsme toho změnili víc a musím říct, že jsme nabrali svěží čerstvý vítr do plachet.

Máte za sebou více než tisíc odehraných koncertů. Měli jste i přesto chvíle, kdy jste toho měli plné zuby?
Za patnáct let by byl zázrak, kdyby se to ani jednou nestalo. Důležité je v tu chvíli věci přehodnotit a vyčistit si hlavu.

Plzeň je poslední zastávka turné, jak jej celé zpětně hodnotíte?
Hodnotíme jej velice dobře. Koncerty byly skvělé, hodně lidí přišlo i za nepřízně počasí a toho si vážíme moc. Nakoplo nás to do další práce.

Co budete po úspěšně ukončeném turné dělat?
Za předchozí roky jsme neměli jediné léto volné. Máme pár koncertů na Slovensku, jinak nic, takže si užijeme prázdniny.