Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem chystá v roce 2017 už desátý ročník a rozhodl se oslavit toto výročí připomenutím všech devíti dosavadních inscenací.

Komedie z pera světových klasiků zhlédlo na otevřených scénách více než 50 tisíc diváků. Publiku se představila celá řada pražských divadelních hvězd spolu s předními plzeňskými herci. „Přemýšleli jsme, jak inscenacím alespoň na chvíli vrátit život – zahrát všechny znovu není z technických ani organizačních důvodů možné. Pro prvních sedm inscenací jsme proto zvolili formu večírků – rádi bychom si na ně zavzpomínali společně s našimi diváky v příjemném prostředí Café Papírna," říká režisér a umělecký ředitel festivalu Vilém Dubnička. Každá ze sedmi inscenací bude mít vlastní večer. První se uskuteční už ve čtvrtek 26. ledna a bude to Večírek s Donem Juanem, hrou, která v roce 2008 Divadelní léto odstartovala. Na setkání do Plzně přijedou Viktor Limr a Jan Přeučil, vůbec první herecké hvězdy festivalu; pozváni jsou i jejich kolegové Zdeněk Rohlíček, Michal Štěrba, Bronislav Kotiš, Štěpánka Křesťanová a další. Chybět nebudou ani oba zakladatelé, kteří dodnes stojí v čele Divadelního léta, Marcela Mašínová a Vilém Dubnička.

Další Večírek s Revizorem je naplánován na 6. února a jeho hlavním hrdinou bude Jan Zadražil. V dalších termínech, které ještě nejsou stanoveny, budou následovat večírky s inscenacemi Král jelenem, Marná lásky snaha, V nouzi poznáš přítele, Mušketýři a Lhář. Další dvě inscenace, loňský Don Quijote a předloňské Prokletí rodu Baskervillů, se na prkna Divadelního léta letos vrátí v plném rozsahu. Diváci se mohou tradičně těšit i na zcela novou inscenaci z tvůrčí dílny festivalu; její titul organizátoři zatím tají.