Film předloni upravilo a loni v premiéře uvedlo Divadlo A. Dvořáka v Příbrami. Allena a Helen Huntovou vystřídali v hlavních rolích Bohumil Klepl a Anna Fixová. Ti se na konci října chystají s úspěšnou komedií do Měšťanské besedy.

Rozvinout komediální rozměr do obrovské šíře umožňuje dílu nejen postava hlavního hrdiny, ale i sama zápletka. Byť je tak trochu magická. Vyšetřovatel Briggs totiž podlehne hypnotizérovi, který z důsledného a loajálního detektiva udělá zároveň i zločince. „Když jsem zrovna zhypnotizován, tak vykrádám sejfy místních zbohatlíků, kradu peníze, šperky. A když nejsem pod vlivem hypnotizéra, tak dělám svoji běžnou práci, čili vyšetřuji všechny ty krádeže," popisuje dějovou náplň inscenace Klepl.

Komplikace je v tom, že jeho předností jako vyšetřovatele je, že se dokáže vždy dokonale vcítit do myšlení zločinců a díky tomu je zpravidla vypátrá. V tomto případě se mu to ale moc nedaří, jako by jeho současný protivník nad svými zločiny ani moc nepřemýšlel.

Prokletí nefritového škorpiónaDivadlo A. Dvořáka Příbram 
30. 10. 19:00 v Měšťanské besedě

Roli ve filmu si psal Woody Allen přímo pro sebe, Briggse ztvárnil a sám se i režíroval. Příbramské divadlo a především režisér Milan Schejbal, překladatel Ondřej Sokol i sám Klepl ale nechtěli roli úplně kopírovat.

„Napodobovat Allena je nesmysl. Ono to nejde nebo by to skončilo trapasem. Tu roli jsme museli nějak ohnout pro mě, jak já říkám 'pokleplštit', ale v každém případě Briggs ani v našem pojetí není seladon, ani světák, ale ani úplný blbec, byť se to z některých pasáží může zdát," doplňuje Bohumil Klepl.

Nedovede si představit, že by sám byl ve svém skutečném životě zhypnotizován. „Já teda věřím, že to skutečně jde, že ten hypnotizovaný může být z části ovládán někým jiným, ale nechtěl bych to. To by asi bylo peklo," míní Klepl.

Anna Fixová ztvárňuje jeho kolegyni z pojišťovny, nenáviděnou a panovačnou Betty Ann. V hypnóze mu ale až tak protivná nepřijde. I tahle skutečnost přivádí do hry další překvapivé situace, které v podstatě neberou konce. Dokud tedy nepřijde jak jinak překvapivý happy-end.

Vstupenky na představení jsou již nyní v předprodeji.