Kapelu ZZ Top založili tehdy dvacetiletí mladíci v texaském El Paso na přelomu let 1969/70 a pojmenovali ji podle značky cigaretových papírků. Uvádí se, že poprvé spolu jamovali 10. února 1970 a téhož roku vydali debutové album. Složení kapely se od té doby nezměnilo. Tvoří ji kytarista Billy F. Gibbons považovaný za jednoho z nejlepších světových hráčů na tento nástroj, baskytarista Dusty Hill a bubeník Frank Beard – toho jediného nezdobí dlouhý plnovous, ale pouze knírek.

Kapela za svou kariéru vydala celkem 23 alb. Z jejich hudby je patrné, že jako mladíčci, byli v 50. a 60. letech minulého století odkojení texaskými bluesovými a rock'n'rollovými stanicemi.Z jejich tvorby zní směsice blues, boogie a jižanského rocku. Svět tyhle velké pohodáře objevil až dlouho po jejich vzniku díky hudební televizní stanici MTV, která ve svých počátcích odvysílala klipy k jejich písním Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man nebo Rough Boy, kde hlavní roli hrají rudý ford z roku 1933 a dlouhonohé krasavice.

ZZ Top už na jaře tohoto roku vyrazili na The Tonnage Tour a v rámci jeho evropské části budou 19. července koncertovat také na zimní stadionu – Home Monitoring Aréna – v Plzni. S Tonnage Tour vyrážejí ZZ Top na cesty po loňském vydání živého alba, na kterém je 15 skladeb zaznamenaných v třinácti městech na třech kontinentech.Album je pozoruhodné spoluprací s kytarovou legendou Jeffem Beckem.

ZZ Top v České republice nekoncertují poprvé. Když v roce 2013 vystoupili v Pardubicích psali tehdy recenzenti, že v hledišti bylo tisíce nadšených vousáčů s rozzářenýma očima, tak snad se podobně budou radovat i 19. července na plzeňském zimním stadionu.