Bez patosu, jako svěží rychlé dílo, které uvádí lásku ve všech jejích podobách, a to včetně sexu. Tak má podle režiséra Filipa Nuckollse vyznít nové nastudování Shakespearova Snu noci svatojánské v Divadlem J. K. Tyla (DJKT) v Plzni. I když Filip Nuckolls spolupracuje s DJKT poprvé, Plzeň pro něj tak úplně cizím městem není.

TATÍNEK PLZEŇÁK

„Můj táta je Plzeňák. Děda osvobozoval Plzeň s americkou armádou…," vysvětluje svůj vztah k Plzni a vlastně i původ v Čechách nezvykle znějícího příjmení. Dodává, že jeho tatínek měl statut specifického amerického občana bez možnosti opustit tehdejší Československou socialistickou republiku. Režisérův tatínek později vystudoval práva a Plzeň opustil. „Když jsem v Plzni začal zkoušet, tak jsem si město ve volném čase procházel. A občas jsem zavolal tátovi a povídali jsme si, kde co kdysi bylo," vypráví Filip Nuckolls. „Táta je teď právník v důchodu, žije ve východních Čechách, ale na sobotní premiéru přijede. Dorazí už o den dříve, půjdeme spolu na hokej a taky Na Parkán, to prý bývala tátova studentská hospoda," prozrazuje režisér své plány před sobotní premiérou. Pak už bude samozřejmě spolu s dramaturgem inscenace Vladimírem Čepkem zvědavý, jak jeho pohled na Shakespeara přijmou plzeňští diváci.

„Mám k Shakespearovi velkou úctu, považuji se za jeho interpretátora, nejsem tvůrcem díla," říká Filip Nuckollos. Dodává, že celý tým se snažil odprostit od současných konvencí vyprávění a uvést v Plzni hru slavného alžbětince tak, jak mohla být vyprávěna v jeho době.

„Sen noci svatojánské se odehrává ve třech rovinách; v realitě, ve snu a v rovině divadla na divadle. Všechny tři se snažíme naplno využít. Pracujeme se slovní i situační komikou, humorné pasáže jsou v kontrastu se snovými momenty. Výslednému efektu napomáhá vynalézavá scéna navržená Lukášem Kuchinkou, která využívá zavěšené látkové šály. Atmosféru magického lesa dotváří projekce. S kon-trastem reality a snu pracují i kostýmy Jana C. Löbla," vysvětluje dramaturg Vladimír Čepek.

DVOJROLE PRO MARTINA STRÁNSKÉHO

Dvojrole Hipolyty a Titánie a Oberona a Thesea jsou připraveny pro Štěpánku Křesťanovou a Martina Stránského, v rolích mladých milenců se představí Zuzana Ščerbová, Kamila Šmejkalová, Petr Konáš a Jan Maléř. V rolích řemeslníků a elfů účinkují další členové činohry, např. Marek Adamczyk, Marek Mikulášek, Ondřej Vacke, Miloslav Krejsa, Michal Štěrba a hostující Jaroslav Matějka. Tento plzeňský rodák, který v současnosti působí v Brně, by měl být od ledna novou posilou souboru. V roli Egea vystoupí letos jubilující Josef Nechutný.