V už druhé autorské inscenaci ukazuje, čím by chtěli jednotlivci být, kdyby jim nikdo nestavěl přes cestu překážky a přistupoval k nim bez předsudků. Hru můžete v krajské metropoli premiérově zhlédnout v sobotu večer. Jedním z aktérů, jenž v Plzni vystoupí, je Lubomír Bajcura (na snímku). První viditelné potíže se u něj objevily při nástupu do školy. Naštěstí se tehdy dostal k odborníkům z Národního ústavu pro autismus (NAUTIS). Specialisté pomáhají Lubošovi nejenom porozumět diagnóze, ale také například zvládat náročné situace. „Dřív jsem neměl pod kontrolou své emoce. Třeba ve chvíli, kdy partička ve škole provokovala nás slabší,“ popsal třiadvacetiletý muž, který v Praze studuje speciální pedagogiku.

Teď už krize snáší lépe. „Dospěl jsem a taky navštěvuji kurzy nácviku sociálních dovedností, kde se učíme některé techniky,“ doplnil. Pracuje na sobě rovněž v dalších oblastech. Dělá mu potíže se soustředit, naplánovat si rozvrh nebo dotahovat věci do konce. „Někdy se zaberu do určité činnosti a úplně zapomenu na všechno kolem. Musím si kvůli tomu nařídit budík,“ vysvětlil.

Teď se intenzivně věnuje především studiu, chce napsat bakalářskou práci a úspěšně zvládnout státnice. „V budoucnu bych chtěl pracovat v organizaci pro autisty. Být například asistentem pedagoga nebo se věnovat výzkumu,“ nastínil.

Luboš ve volných chvílích rád čte, sleduje filmy, hraje počítačové hry a působí v souboru Dr.amAS, jenž funguje pod NAUTISem a který tvoří především lidé s Aspergerovým syndromem. První herecké zkušenosti získal na střední škole, kde navštěvovat dramatický kroužek. Další příležitost dostal právě díky Dr.amSu. Před každým představením bojuje Luboš s trémou i obavami, zda mu nevypadne text. „Nervozitu se snažím ignorovat. Nejlepší je závěr, když diváci tleskají,“ uzavřel. Hru Jiný, než kdo? představí on a jeho kolegové v 18 hodin v prostorách DEPO2015. Výtěžek akce půjde na podporu činnosti souboru a plzeňské organizace zaměřující se na stejnou cílovou skupinu Pro Cit.

Co se dočtete v prosincové Kultuře?
Prosincová Kultura vyjde už v pondělí