„Dali jsme filmu už pracovní název. Chtěli bychom, aby se jmenoval Býti užitečným, to je totiž životní krédo architekta Jana Soukupa, který je podle mě jedním z nejdůležitějších západočeských architektů, jehož význam určitě přesahuje celý tento region," říká režisér Jan Žáček. Film vzniká v koprodukci Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a točí jej studenti této školy. „Ano, i já jsem ve svých jednapadesáti letech jejím studentem," směje se Jan Žáček, jenž v mládí absolvoval žurnalistiku a na svém kontě má dokumentární filmy, publicistické pořady i řadu dabingů.

Filmaři už s architektem Soukupem navštívili např. františkánský klášter v Plzni a Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, obě plzeňské synagogy nebo Klášter Chotěšov či Techmanii. To vše jsou stavby, na jejichž rekonstrukci se Jan Soukup podílel. „Bylo by mi líto, kdyby mezi nimi chyběl kostelík U Ježíška, je to neznámá, ale podle mě pěkná stavba," říká Jan Soukup a dodává, že před kamerou vypráví o životě konkrétních staveb.

Film o Janu Soukupovi právě prochází hodnotícím procesem v České televizi a je možné, že jej do svého programu zařadí. Premiéru bude mít dokument v příštím roce v plzeňské Měšťanské besedě – Jan Soukup je autorem i její rekonstrukce.