Hned tři mistři jsou u Kaňáků. Vedle Kaňáka staršího a juniora Lukáše ještě mladší Nicholas, který se podílel na triumfu staršího dorostu hokejové Plzně.

A jaké to je, mít doma mladé šampiony?

„Krásné. Medaile jsou pro ně i pro rodiče odměnou za úsilí, které do hokeje vkládají. Sám vím, jak těžké je něco vyhrát. Co vše se musí sejít, forma, parta, trenér, aby se to povedlo. A patří do toho i podpora rodiny. Teď je na klucích, jak s úspěchem naloží,“ říká Pavel Kaňák.

Klíčový je podle něj přechod mezi muže. „Lukáš už tam nakoukl, ale má před sebou ještě těžkou cestu,“ říká sám bývalý obránce, který první republikové zlato vybojoval už před 35 lety ještě coby hokejový žák.

Synové jdou v jeho stopách a operují rovněž v zadních řadách. A jak Kaňák vzpomíná na hokejbalový triumf z roku 1997? „V Plzni se spojily dva soupeřící kluby, Škodovka a Rozvoj. Odhodili jsme nevraživost, dali se dohromady a bylo z toho zlato,“ vysvětluje.

Hokejbal se teprve formoval. Hrálo se s tenisákem napuštěným vodou a se čtyřmi hráči v poli.

Plzeň se v extralize prodrala až do finále a v boji o titul si poradila s mistry z Ústí. „Hrálo se na dvě vítězství. První utkání tam jsme prohráli, ale doma jsme zabrali. Nebyli jsme možná lepší, ale rozhodně hladovější po úspěchu než tituly nasycené Ústí. Což připomíná finále juniorů, kdy naši kluci chtěli víc než obhájci z Třince,“ říká Kaňák.

„Asi málokdo čekal, že Oceláře přejedou ve třech utkáních, ale ukázali bojovné srdce. Zvlášť, jak otočili druhý zápas v Třinci, to byla paráda,“ zdůrazňuje.

„Potom ve třetím utkání v Plzni hnalo juniorku za titulem dva tisíce diváků. Což byl pro kluky neskutečný zážitek,“ přidává se další hokejbalový šampion Martin Rubner, jinak otec juniorského mistra Marka.

„I na hokejbal tehdy před dvaceti lety začali chodit lidi a při finále byly provizorní tribuny u hřiště ve Štruncových sadech plné,“ vypráví bývalý útočník a nejužitečnější hráč play-off.

Střílel góly, ale na ten rozhodující ve třetím finálovém souboji Rubner nabil Radku Vavřičkovi. „Bylo to v prodloužení v přesilovce a rána prošla gólmanovi pod vyrážečkou,“ vybavuje si Vavřička.

„Panovalo vedro, byli jsme utahaní, ale to vše přebila euforie z vítězství. Jsem rád, že to samé teď poznali kluci,“ oceňuje bývalý obránce a otec Jakuba, který ale juniorku tlačil k titulu v ofenzivě.

Pro pořádek. Čtvrtým do zlaté party hokejbalistů je Aleš Procházka, jehož syn Jakub je mistrem v extralize staršího dorostu.