Hokej v podání plzeňské Škodovky není pro slabé povahy.

Ani výrazný náskok Indiánům nezaručuje v zápasech výhru za tři body a ve vrcholící rvačce o místa v play-off by se jim možná hodila pomoc psychologa.

V pátek vedla Škodovka v Pardubicích pod dvou třetinách o tři góly, přesto nakonec druhý bod získala až v prodloužení.
A infarktové drama si Indiáni neodpustili ani naposledy doma v souboji s Vítkovicemi.

Sice stříleli parádní branky, v úvodu druhé dvacetiminutovky se třemi zásahy za dvě a půl minuty utrhli do vedení 4:0, jenže výsledek?

Urvaná výhra 5:4 a radost smíšená s obrovskou úlevou.

„Zbytečné nervy. Nebylo to poprvé, co vedeme o tři čtyři góly, jenže potom se zblázníme a je z toho drama," zlobil se Ján Sýkora. „Naštěstí jsme těsný náskok ubránili. Zaplať pán bůh za tři body," oddychl si útočník.

Už ve čtvrté minutě boje otvíral Ján Sýkora po Kadlecově střele skóre.

„Puk se od zadního mantinelu odrazil ke mně a trefit odkrytou branku už nebylo složité. Gólman se ještě natahoval, ale neměl šanci," popsal nejproduktivnější muž Indiánů a nejlepší střelec svůj šestnáctý gól v sezoně.

Asistencemi se slovenský reprezentant podílel i na dalších dvou brankách Škodovky. Ovšem cesta za třemi body byla ještě svízelná.

„Děsivé. Všichni jsme trochu zešedivěli," shrnul Ján Sýkora divokou přestřelku, která se následně strhla.

V čase 23:16 vedla Škodovka 3:0, hosté měnili brankáře – Maxwella střídal Dolejš, ale jen po 44 vteřinách to bylo už 4:0 pro Plzeň. Ostravané lapali po dechu, ale ještě ožili.

Po 33 sekundách 4:1 a ve 29. minutě 4:2, tak se dál vyvíjelo skóre.

„Začali jsme propadávat. Po prvním inkasovaném gólu jsme až moc chtěli kontrovat. Tlačili jsme se dopředu a soupeř jezdil do brejků. Tři na jednoho, čtyři na nikoho, to bylo neskutečné," láteřil Ján Sýkora.

Zvraty pokračovaly.

Čas 34:28: plzeňský Johnson zametl Jánem Sýkorou nahozený puk do vítkovické klece – 5:2, o 11 vteřin později, čas 34:39: k sólu nasadil hostující Svačina a snížil – 5:3.

„Co říci, těžko se to hodnotí," kroutil hlavou Ján Sýkora. „Radujete se a za pár sekund máte hlavy dole. Už bychom se toho měli vyvarovat," zdůraznilo rychlé křídlo se šikovnýma rukama.

Třetí branka tým z Ostravy ještě víc nabudila a v poslední třetině znovu Svačina zařídil pro své barvy kontaktní gól.

„Přidali na pohybu, tlačili se na nás, hráli do těla, naštěstí to dobře dopadlo," ulevilo se Jánu Sýkorovi.

„Tabulka je neskutečně nahuštěná. Vítkovičtí by nás 
v případě úspěchu přeskočili, a to jsme odrazili," ocenil čtyřiadvacetiletý forvard.

Do konce základní části chybí už jen čtvrtina, třináct zápasů, ale jisté toho mnoho není.

Možná čtveřice celků usazených s náskokem v popředí tabulky a Slavia utopená na poslední příčce. A mezitím hladová smečka vlků, odhodlaných urvat, co se dá.

Jako Plzeň, která po nedělní výhře poskočila na šesté místo, zaručující ještě přímý postup do play-off. Jenže hradecký Mountfield za ní ztrácí jen dva body a dnes se v dohrávce utká v Praze se Slavií.

Škodovka začne zbývající porci zápasů odkrajovat proti favoritům. V pátek se doma střetne s třetí Spartou a v neděli vyrazí na led druhého Litvínova.

„Na soupeře se neohlížíme. Každý získaný bod je nyní zlatý," zdůraznil Ján Sýkora.