A to nejen proto, že úvodní zápasy v Severní divizi European Trophy prohráli.

V Berlíně s Eisbären 4:6
a poté s Hamburkem 2:3.

Během výpadu k západním sousedům si totiž plzeňští Indiáni připadali jako husité při svých spanilých jízdách.

Bojovali proti všem.

Proti soupeřům, ale i vyšší moci, kterou reprezentovali němečtí sudí.

„Netvrdím, že jsme prohráli kvůli rozhodčím, ale když i tamní fanoušci při některých verdiktech kroutili hlavou, o něčem to svědčí," říkal po návratu plzeňský trenér Milan Razým.

„V tak prestižní soutěži, jako je European Trophy, by přece neměl být problém, aby zápasy pískali rozhodčí z jiné země," podotkl hlavní kouč.

Ačkoliv výsledky nejsou pro jeho tým lichotivé, nachází Razým na obou zápasech řadu pozitiv.

„Proti kvalitním soupeřům, což platilo zvlášť o mistrovském Berlínu, jsme hráli dobrý hokej, jenže málo efektivní. A nechali jsme si utéci úvody střetnutí," uvedl hlavní kouč.

Tři góly soupeř, nula Plzeň.

Scénář, který se opakoval v první třetině obou soubojů. „Berlín nám nasázel ještě další tři branky, ale ani to tým nezlomilo. A stejně jako jsme rychlé góly dostali, dokázali jsme je dát. Bohužel ve chvíli, kdy jsme se za stavu 3:6 vrátili do hry, naráželi jsme, řekněme, na rozdílné měřítko rozhodčích," pokračoval Razým.

„Oceňuji, že kluci přesto drželi nervy na uzdě," zdůraznil kouč. „Tedy s výjimkou závěru utkání s Hamburkem, to už emoce vzkypěly."

Za běžný obranný zákrok totiž Tomáš Vlasák inkasoval trest pět minut a do konce utkání, zatímco předtím drsný faul na Jana Kováře zůstal nepotrestán.

„´Vlasi´ nastavil soupěři zadek a zápas nedohrál. Předtím ´Kovimu´ málem utrhnou nohu a nic," popsal trenér třaskavou atmosféru z konce nedělního duelu.

Do bitky se na straně Plzně zapojil také Američan Ryan Hollweg. Borec se zkušenostmi z NHL a s pověstí tvrďáka.

„Jeho zámořský zápal a nasazení byly na ledě znát, a to nejen v té rvačce. Ryan už předtím nahrál na gól krajanu Johnsonovi," kvitoval přínos zámořské posily Razým.

Zápasovou premiéru měl ale kníratý Hollweg původně zažít až v závěru tohoto týdne v Plzni.

„Už první zápas ale kvůli nataženým vazům v koleni nedohrál Martin Straka. A když se potom proti Hamburku zranil ještě Jožo Balej, naskočil za něj Ryan," vysvětloval plzeňský lodivod.

Kapitán Straka má nařízený klid, zranění Baleje v oblasti beder lékaři zkoumají.

„To nejsou dobré zprávy, ale je třeba pracovat dál," řekl Razým s vědomím, že jeho tým už záhy čekají další ostré prověrky.

Na pueblo Indiánů v rámci European Trophy zaútočí Seveřané.

V pátek se v Plzni představí finský Karpät Oulu a potom v neděli celek Lulea ze Švédska. Oba zápas začínají v ČEZ Areně shodně v 17.30 hodin.