Nejprve ve 34. minutě srovnal na 1:1 v přesilové hře, když z levé strany propálil gólmana Altrichtera. „Jsem rád, že se mi povedlo už v Plzni skórovat. I kvůli fanouškům,“ říkal po svém druhém utkání v plzeňském dresu spokojený Tomáš Vlasák. „Otočením zápasu jsme dokázali, že mužstvo má sílu. To je důležité, hlavně pro naše sebevědomí,“ tvrdil trojnásobný mistr světa.

Stav 1:1 vydržel až do 48. minuty. To zařídil Jihočechům vedení Veselý. Plzeňané dokázali odpovědět až v 57. minutě, ale o to rázněji. Během jednačtyřiceti sekund otočili na 3:2. Nejprve se prosadil dvacetiletý Marek Laš, když důrazně dotlačil do branky puk vystřelený v pádu Michalem Důrasem. „Sehráli to výborně. Hlavně byli důrazní před brankou, což potřebujeme,“ uvedl k vyrovnávacímu gólu Vlasák.

O chvíli později sám rozhodl, když proměnil trestné střílení nařízené za faul na Kracíka. „V teplém počasí byl špatný led. Nemělo cenu zkoušet kličku, puk by mohl přeskočit hůl. Čekal jsem do poslední chvíle a dal jsem to gólmanovi mezi nohy,“ popsal svůj rozhodující zásah Vlasák.

Se spoluhráči z prvního útoku, Tomášem Divíškem a Davidem Ludvíkem, patří mezi nejvytíženější hráče výběru trenéra Jiřího Kučery. “Zatím nám to spolu klape, ale důležité je, aby to šlo i v lize. Prosadit se ale dokáží všechny čtyři útoky, umí si vytvořit šance a to je to, co potřebujeme,“ ocenil ostatní spoluhráče dvaatřicetiletý forvard.

Pohárové zápasy pro něj mají větší kouzlo než obyčejné přátelské zápasy. „Určitě je to lepší, přece jen se o něco hraje, jde o postup do dalšího kola,“ pokračoval útočník se zkušenostmi z finské, švýcarské, ruské a švédské ligy.

Už ve čtvrtek čeká Plzeňany další pohárový zápas. Od 17.30 se představí na ledě pražské Slavie, tedy klubu, odkud Vlasák v minulé sezoně nečekaně odešel do švédského Linköpingu. Ve čtvrtečním utkání ale odchovanec pražského klubu nenastoupí. „Naše lajna dostala na tenhle zápas volno. Budeme se střídat, aby každý nehrál všechny zápasy, protože to bere hodně sil,“ vysvětlil Vlasák důvody, které vedly trenéra Kučeru ke změně sestavy.

„Podívat se určitě pojedu, ale myslím, že to pravé hecování se Slavií přijde až během soutěžní sezony,“ dodal útočník, který odehrál za Los Angeles Kings také deset zápasů v zámořské NHL.