Českou metropoli teď Indiáni vyplenili hned dvakrát po sobě. Nejdřív tu skolili Spartu, v úterý Slavii a v extraligové tabulce poskočili už na pátou příčku.

Celky obou pražských S zdolali škodováci poprvé v sezoně, až na třetí pokus, ale z minulých osmi zápasů jich sedm vyhráli.

Po mizérii z úvodu druhé čtvrtiny, kdy se propadli do extraligového suterénu, jde o příjemnou změnu.

Poslední Slavii udolali Plzeňští až po boji 2:1, soupeři připravili sedmou porážku v řadě, ačkoliv Pražané do předehrávky 30. kola vyrukovali vedeni novým trenérem Petrem Novákem.

„Po dvou výhrách proti silným soupeřům Spartě a Litvínovu, to byl jiný zápas. Tápající Slavia vyměnila trenéra, chtěla zlomit neúspěšnou sérii a hra tím byla poznamenána," podotkl plzeňský asistent Ladislav Čihák.

„Dvě třetiny jsme se nemohli dostat do tempa, ale i když se soupeř potom ujal vedení, kluci ukázali vnitřní sílu a stejně jako předtím na Spartě nepříznivé skóre otočili," těšilo trenérskou posilu na střídačce Škodovky.

„O výsledek jsme se celý zápas tahali, nehrál se nijak pohledný hokej, ale kluci si šli za svým a byli odměněni," uvedl Čihák.

Slavia bojovala, ve druhé dvacetiminutovce vstřelil domácí Vas vedoucí gól, jenže Plzeň v třetí části dvěma zásahy v přesilovkách zlomila zápas ve svůj prospěch.

V početní výhodě pět na tři srovnal svým třináctým gólem v sezoně Ján Sýkora a mezi střelce se zapsal ve čtvrtém utkání po sobě.

Sešívané pak definitivně potopil slávistický odchovanec Petr Kadlec.

„Dvě třetiny nebyly z naší strany nic moc a věděli jsme, že musíme přidat. Hlavní ale bylo, že jsme nepřestávali věřit ve vítězství," vrátil se obránce k úternímu duelu.

„Jen se potvrdilo, že zápasy se nyní rozhodují v početní nerovnováze. A my jsme v poslední části s přesilovkami naložili dobře. Kluků ze Slavie je mi líto, ale jsem hráč Plzně a urvaných tří bodů si vážím," podotkl zkušený matador, který ve funkci kapitána znovu zastoupil zraněného Ondřeje Kratěnu.

Pokud se chtějí Západočeši udržet v elitní šestce, která má jistou účast v play-off, musí zítra v posledním utkání před dlouhou reprezentační pauzou uspět doma v derby s Karlovými Vary.

„V minulých zápasech se nám dařilo sbírat body, ale nesmíme se tím uspokojit, protože stejně jako jdeme nahoru, můžeme zase rychle spadnout dolů. A o to nestojíme," prohlásil Petr Kadlec.