Pardubice, Plzeň - Hokejisté Škody Plzeň vyhráli v rámci 28. kola extraligy nedělní zápas na ledě Pardubic 4:2, i ve třetím vzájemném zápase v sezoně tak Východočechy porazili a spravili si chuť po páteční domácí prohře s Karlovými Vary. Škodovka v Pardubicích uspěla, i když se musela obejít bez nejlepšího střelce Dominika Kubalíka, který rozšířil řadu plzeňských marodů a před další reprezentační pauzou si upevnila pozici v popředí soutěže.

Také Dynamo řešilo početnou marodku a poprvé v sezoně se tak v pardubické sestavě objevil útočník Jiří Cetkovský, který se v létě nevešel do kádru.

Domácí začali odvážně a už v první minutě promarnil jasnou šanci Nahodil. Plzeň poprvé zahrozila v přesilovce, kdy se brankář Maxwell musel rychle přemístit při střele Indráka. Jinak měl práci zejména plzeňský brankář Machovský. Ten si připsal několik těžkých zákroků, ale ve 13. minutě už nestačil na bekhendový pokus Poulíčka – 1:0. Po krásné kombinaci pak mohl zvýšit Moučka, ale nedokázal trefit prázdnou branku.

Škodovka se pořádně rozjela až po přestávce, čemuž pomohla i brzká přesilovka pět na tři, kterou střelou z mezikruží zužitkoval Bližňák – 1:1. Stejnou výhodu měli k dispozici i domácí hráči, ale nedokázali ji proměnit. Naopak už při klasické přesilovce ujel domácím obránce Sklenička a po sérii kliček překonal Maxwella podruhé – 1:2.

Pardubice se stále častěji ocitaly v tísni, Poulíček za faul vysokou holí inkasoval čtyřminutový trest a hosté dokázali jeho prohřešek potrestat ještě před koncem první dvouminutovky. Jeřábek od zadního mantinelu nabil Kracíkovi a ten puk bez přípravy napálil do šibenice domácí klece. Pokračující výhodu pak mohl zužitkovat i Schleiss, ale Maxwell se tentokrát stihl přesunout.
Přesilovou hrou si na začátku třetí části pomohly i Pardubice, když Redenbachův švih přes clonu hráčů zastavila až hostující síť – 2:3. Jednobrankové vedení už si ale Škoda chránila pečlivěji a soupeře vůbec nepouštěla do šancí. Dvoubrankové vedení jí naopak mohl vrátit Lev, ale s blafákem neuspěl. Na druhé straně se do šance proháčkoval v 52. minutě Tomášek, ovšem plzeňského brankáře neprostřelil.

Plzeň o svém triumfu definitivně rozhodla tři minuty před třetí sirénou, když do útočného pásma pronikl Indrák, vystřelil zpoza obránce a Maxwell jeho střelu zaregistroval pozdě – 2:4.

Hlasy trenérů:

Richard Král (Pardubice): „Ačkoliv jsme v první třetině šli do vedení, tak jsme si náš výkon představovali jinak. Do druhé části jsme vstoupili lajdácky, udělali jsme zbytečný faul, pak vyhodili kotouč a soupeř přesilovku pět na tři zužitkoval. Naopak my ji následně promarnili, a to se pak zápas těžko vyhrává. Ve třetí části jsme se snažili o zvrat, ale Plzeň si to už pohlídala."

Ladislav Čihák (Plzeň): „Po prohře s Karlovými Vary jsme nebyli v lehké situaci, potřebovali jsme vyhrát. Po první třetině, kterou jsme prohráli 1:0, jsme si něco řekli v kabině, a navíc nám hodně pomohla přesilovka pět na tři, v níž jsme vyrovnali. Druhý gól byl se štěstím, ale Sklenička dobře zareagoval a akci skvěle zakončil. Do třetí části jsme si přenesli oslabení a v něm inkasovali. Naštěstí jsme ale vedení udrželi a v závěru pojistili výhru čtvrtým gólem."

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň 2:4

Třetiny: 1:0, 0:3, 1:1. Branky a nahrávky: 13. Poulíček (Nahodil), 41. Redenbach (Čáslava) - 23. Bližňák (Hossa, Kratěna), 30. D. Sklenička, 35. Kracík (Jeřábek, Schleiss), 57. Indrák. Rozhodčí: T. Horák, Polák - Kis, Lučan. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:2. Diváci: 7244.

Pardubice: Maxwell - Štajnoch, Gregorc, Nedbal, Čáslava, M. Šeda, L. Havlík, Ščotka, Zdráhal - Poulíček, Nahodil, Rolinek - P. Sýkora, Redenbach, Marcinko - J. Svoboda, Tomášek, Moučka - Panna, Kaut, Cetkovský. Trenéři: R. Král a M. Zadina.

Plzeň: Machovský - Jeřábek, Moravčík, Holý, Pulpán, Kubka, D. Sklenička - Indrák, Kracík, Schleiss - Kratěna, Bližňák, Lev - J. Sýkora, Preisinger, Hossa - M. Beran, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.