Junioři a starší dorostenci vybojovali v extralize mistrovský titul a mladší dorost získal bronz. K tomu osmá třída skončila čtvrtá. Tolik úspěchů najednou zažil plzeňský klub poprvé.

Šéftrenér mládeže HC Plzeň 1929 a kouč mladšího dorostu Petr Vojan za tím vidí nejen tvrdou práci lidí kolem mládeže. „K tomu, aby se to takhle povedlo, potřebujete nejen kvalitu, ale i určitý souběh okolností. Třeba nemít zraněné klíčové hráče, rozhoduje momentální forma či brankáři,“ tvrdil Vojan.

Finálové utkání Plzně s Třincem (červené dresy) bolelo oba týmy. Mela před třineckou brankou během nedělního zápasu v Plzni, který domácí vyhráli 3:2
Hokejoví junioři slaví titul

Možná, že se na medailových žních podepsalo i zařazení několika nových prvků. Ty klub praktikuje od letošní sezony.

Novinky zafungovaly

Trenéři sjednotili organizaci hry a metodiku tréninků u všech tří mládežnických družstev v návaznosti na A tým. „To je důležité pro plynulý přechod hráčů mezi kategoriemi a následně do A týmu,“ vysvětlil šéftrenér.

Navíc mladým Indiánům v dorosteneckém a juniorském věku předávají zkušenosti bývalí vynikající hokejisté – David Bruk, Ivan Vlček, František Černý, Michal Straka (před ním Jiří Hanzlík), Jan Snopek.

A inspirací pro tréninkové metody jsou trendy, které hýbou světovým hokejem. „Mezinárodní hokej je opravdovým měřítkem, snažíme se tedy sledovat právě ten,“ řekl Vojan.

Junioři s pohárem Karla Guta pro vítěze extraligy.
Bruk: O titulu rozhodli lepší brankáři, bojovnost i hlad po vítězství

Trenéři kladou důraz na bruslení a rychlost. „Příklady jsou poslední finále Stanley cupu a Světový pohár, kde byla rychlost dominantním prvkem. Nejde jen o rychlost pohybu a provedení činností, ale i o rychlost myšlení či reakce,“ uvedl šéftrenér.

Ofenzivní styl hry

Klubovou filozofií je ofenzivní styl hry. Výsledek? Mladí Indiáni ovládli individuální statistky svých extralig. „Chceme hrát ofenzivně, tvořit hru a být hodně na kotouči,“ doplnil Vojan.

Podle něj jsou úspěšní junioři a dorostenci poměrně silnými ročníky. „Těžko říct, jestli jde o výjimečnou generaci. I předtím byly velmi silné ročníky, například ročník 1995, ze kterého se prosadilo poměrně dost hráčů do profesionálního hokeje. Třeba Dominik Kubalík nebo Míra Indrák,“ konstatoval Vojan.

I z týmů nových mistrů už několik mladíků nakouklo do áčka Indiánů – Kaňák, Kvasnička, Vracovský, Chalupa nebo Kodýtek. A mohou se mezi nimi najít následovníci rovněž dorosteneckých mistrů – obránce Jakuba Jeřábka a gólmana Marka Mazance.

David Kvasnička
Vyšlo to. Mladý šampion si zahraje o světové kovy

„Hráči, kteří to mohou dotáhnout daleko, tam jsou. Cesta do profesionálního hokeje je ale dlouhá a ne všem se to povede. Musí tomu dávat víc než druzí, musí víc chtít. O konkrétních jménech, snad kromě Davida Kvasničky, ale nechci mluvit,“ povídal Vojan.

Sdílnější nebyl ani trenér staršího dorostu Michal Straka. To aby dotyční hráči nezpychli. Generální manažer Martin Strakav rozhovoru pro Deník ale třeba pochválil šestnáctiletého útočníka Filipa Přikryla. „V áčku budeme dál zkoušet mladé kluky a je na nich, jak se s tou šancí poperou,“ řekl šéf klubu.