Linky č. 1 a 2 vysypou cestující jedoucí z Bolevce a Skvrňan na náměstí Republiky, obrátí se U Zvonu a vrátí se do výchozích stanic. Z náměstí Republiky budou cestující pokračovat na Slovany a Světovar náhradním autobusem 1/2A.

Ten objíždí jednosměrně stanovený okruh: začíná na náměstí Republiky a jede se přes Františkánskou a Goethovu ulici přes kruhový objezd U Mrakodrapu, Prokopovou ulicí přes most Milénia na Slovany a Světovar a zpátky na náměstí Republiky. „Autobus ujede okruh přibližně za 30 minut," řekl dopravně provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček. Cestující, kteří si v tramvaji či náhradním autobuse označí jízdenku, štípnou ji pak v navazujícím spoji na jejím druhém konci. Musejí ale samozřejmě počítat s určitým zpožděním. Například dosud se jezdí tramvají z náměstí Republiky k bazénu na Slovanech asi deset minut. „Objízdným autobusem to bude trvat 20-25 minut," odhaduje Ptáček.

Vzhledem k tomu, že tramvaje neprojedou do vozovny na Slovanech, budou v noci odstaveny na všech tramvajových konečných. Jejich řidiči, kteří mají oprávnění řídit i autobus, na něj budou převedeni. „Bude to na hraně, ale nebudeme si muset půjčovat řidiče z jiných podniků," dodal Ptáček.

U stopky na Mikulášském náměstí už teď přistihují policisté často řidiče, kteří se snaží projet za každou cenu. „Stojí a chytají je tu denně," potvrdila žena, která tu bydlí. Policejní mluvčí Martina Korandová uvedla, že řidičům hrozí za přestupek až dva tisíce korun.

Jak pojede městská doprava

Tramvaje č. 1 a 2
Pojedou z Bolevce a Skvrňan jen na náměstí Republiky
a zpět. Z náměstí Republiky pojede na Slovany a na Světovar náhradní autobus linky 1/2A, který obslouží cestující jednosměrným objezdem. Pojede po trase Náměstí Republiky-Františkánská-Goethova-Prokopova-U Trati-Koterovská-Plzenecká-Slovanská-Slovanská alej-Koterovská-Sirková-U Zvo-nu-náměstí Republiky.

Trolejbus č. 12
Ve směru na Božkov má odkloněnou trasu mezi zastávkami Mrakodrap a U Duhy po trase Americká-Prokopova-Most Milénia-Koterovská. Ve směru na Novou Hospodu pojedou trolejbusy od Duhy po trase Koterovská-Železniční (rampa)-Mikulášská-Americká.