Machovský čelil v rozhodujícím zápase celkem 45 ranám soupeře, za záda pustil jedinou a to bylo stejně jako v předchozích dvou duelech základem plzeňského úspěchu.

„Pátý zápas stejně jako celá série byl náročný. Urputný boj byl plný soubojů a srážek, takže to bylo těžké fyzicky i psychicky," bilancoval třiadvacetiletý gólman, který úspěšnost zákroků v sérii s Vítkovicemi vytáhl na 93,49 procenta.

„Přišlo mi, že jsme měli více gólových příležitostí. Také vítkovický Patrik Bartošák chytal výborně, ovšem tím tlakem a počtem šancí jsme si postup zasloužili. V prodloužení už to bylo vabank, o jedné střele a jsem rád, že jsme ji dali my," tvrdil Machovský.

Čtěte také: Vstupenky na čtvrtfinále s Libercem se začínají prodávat 13. března

To v čase 94:22 ujeli Plzeňští do přečíslení, Miroslav Preisinger posunul kotouč z pravého křídla do středu hřiště rozjetému Stachovi a ten bez přípravy prostřelil Bartošáka.

„Prodloužení už bylo utahané. Každý čekal na jednu šanci, která přijde. Se štěstím to ke mně propadlo a já už se jen soustředil, ať to dobře trefím. Je to zatím můj životní gól," komentoval premiérový zásah v play-off.

Nesmírně šikovný útočník přišel do extraligové Plzně před sezonou z prvoligového Kladna, v úvodu sezony byl zraněný a teprve teď pětadvacetiletý forvard ukazuje své přednosti.

Nepřehlédněte: Rozhodnuto. Stach v druhém prodloužení trefil postup Plzně

Rozhodující bitva ho vyčerpala. „Takový zápas jsem ještě nehrál a sáhl jsem si na dno sil," přiznal. „V prodloužení ale tahal z posledního už každý. Vyhrálo mužstvo, které chtělo více," zdůraznil Stach.

„Urvaný postup nás ještě víc semkne. Ve čtvrtfinále s Libercem nemáme už vůbec co ztratit. Tygři jsou silní, ale určitě je potrápíme," prohlásil.