První krok v play-off hokejisté Škody Plzeň zvládli.

Na úvod čtvrtfinále porazili Indiáni doma Olomouc 8:1 a vedení v sérii mohou zvýšit v úterý znovu na svém ledě ve druhém souboji, který v plzeňské Home Monitoring Aréně začne v 17.00 hodin.

Ačkoliv ve vyřazovacích bojích se Plzeň utkává s nepříjemným soupeřem, s nímž v základní části modrobílí prohráli tři ze čtyř vzájemných zápasů, včera žádné vážnější problémy nepřipustili a potvrdili roli favorita.

Škodovka na soupeře vlétla, skóre však neotevřela. Poté se domácí ocitli v oslabení, i tak byli blízko gólu. Eberle však v nájezdu na gólmana Lukáše, který v olomoucké kleci dostal přednost před Konrádem, nevyzrál. Po dalším vyloučení se Plzeň bránila dokonce 46 sekund ve třech, nebezpečně pálil Jergl, domácí gólman Frodl však nebezpečí zažehnal.

Naopak Indiáni hned první početní výhodu bleskově proměnili.

Kovář vyhrál buly a po Nedorostově přiťuknutí jen po pěti sekundách trefil cíl nejproduktivnější hráč extraligy Gulaš, hrající včera 500. zápas v domácí soutěži.

Už předtím modrobílí spálili dvě tutovky. Po Gulašově pasu se na Lukáše řítil Kovář, ale nadvakrát ho nepřekonal. A po Strakově pobídce zpoza branky neskóroval Eberle. Ani Kohouti nebyli bez šancí, Kolouch a po něm Knotek však Frodla nepřekonali.  

Indiáni měli také v prostřední části víc ze hry a vyhráli ji na střely i na góly.

V 26. minutě domácí zúročili rychlý protiútok.

Čerešňák přihrál do jízdy Kovářovi, ten v nájezdu dvou na jednoho dlouho naznačoval přihrávku, místo toho však Lukáše překvapil střelou zápěstím a zvýšil náskok Plzně na 2:0.

Početní výhodu před půlkou zápasu využili také hosté, když horní růžek plzeňské branky vymetl Jergl.

Domácí to však jen víc nabudilo a v 36. minutě vedli znovu o dva góly. Zabojovali v útočném pásmu, Kracík zpoza branky přistrčil puk křižně na volného Němce a ten střelou do odkryté branky zařídil uklidňující třetí gól.

V poslední části pak Nedorost dvěma zásahy v přesilovkách potvrdil domácí nadvládu.

Zkušený centr nejprve tečoval do sítě Čerešňákovo nahození, gol však musela ještě posvětit konzultace s videorozhodčím. A pátým gólem pak Nedorost potrestal faul olomouckého Ondruška, který vysokou holí zasáhl v obličeji Němce.

Už na 6:1 zvýšil Stach.

Hosté si frustraci z nepříznivého vývoje vybíjeli v bitkách, ale i v těch prohrávali. Jako Káňa v boxerském duelu s americkým bekem Allenem, jenž svého soka poslal tvrdým direktem k ledu.

Zápas se dohrával ve vzrušené atmosféře a debakl zlomených Kohoutů domácí zpečetili ještě dalšími dvěma góly.

Ladislav  Čihák (Plzeň): Klíčové bylo, že jsme v první třetině ubránili oslabení čtyři na pět i tři na pět. Pak jsme dali první gól, což nás uklidnilo. Odehráli jsme velice povedený zápas, máme první bod v sérii, za což jsme rádi, ale je to jen první krok. Zítra začíná nový den, hraje se nový zápas a na to se musíme soustředit. 

Zdeněk Moták (Olomouc): Domácí byli ve všech činnostech lepší, lehce nás přehrávali, zaslouženě vyhráli a mají první bod. Zítra nás však čeká nový zápas.

Jan Eberle
Eberle: Kamarádství jde stranou