V úvodu extraligy se hokejisté Škody Plzeň propadli do mizérie, ale hrabou se vzhůru. Uspěli v Olomouci, doma udolali Mladou Boleslav a po úterní výhře 4:1 v Hradci Králové poskočili Indiáni už na desátou příčku. Jenže jsou si vědomi, že nesmí polevit.

„Určitě jsme v lepší situaci, ale ve stejném duchu musíme pokračovat i v dalších zápasech," zdůraznil sportovní manažer a člen nového kolegia trenérů Tomáš Vlasák před soubojem s Vítkovicemi.

V HM Areně se v pátek od 17.30 hodin střetnou sousedé z tabulky. Plzeň se po šesti vítězstvích z minulých osmi zápasů a zisku 18 bodů dotáhla právě na Vítkovice. Za soupeřem zaostává jen o skóre a vzájemný duel dává šancí na další posun vzhůru.

„Nějak spekulovat, to nemá význam. Ztráta, kterou jsme v úvodu nabrali, je stále patrná už vzhledem k nestejnému počtu odehraných utkání. My máme o jeden dva zápasy víc než většina soupeřů a potřebujeme dál hlavně sbírat body," upozornil Vlasák.

Jistá defenziva a vysoká efektivita

Škodovka své obrození opírá o zodpovědnou hru v defenzivě podpořenou jistými výkony brankáře Matěje Machovského. A také vysokou efektivností útočných akcí.

Na výhru v Olomouci 5:2 stačilo Západočechům 15 střel. Čtyři vítězné trefy proti Mountfieldu, který Plzeň porazila potřetí v sezoně, se zrodily jen z 12 ran.

„Rozdíl v tom ale je. Zatímco v Olomouci jsme byli horším týmem a držel nás hlavně Machy (Machovský), tak v Hradci jsme měli herně navrch. Dobře jsme začali, trochu nás sice přibrzdila oslabení, ale šli jsme do vedení. A potom ve druhé třetině, která byla na střely vyrovnaná, jsme své šance proměnili, zatímco soupeř ne," tvrdí Vlasák.

„Důležité je, že kluci se přesvědčili, že systém, který chceme hrát, přináší úspěchy. Věří tomu, a navíc je to podpořené i gólmanem," připomněl manažer a kouč stoupající neprůstřelnost plzeňské jedničky.

V Hradci přišel Machovský o druhé čisté konto v řadě až minutu před závěrem zápasu a gól inkasoval po 125 minutách hry.

„Hrajeme odzadu a přináší nám to body. Doma nás sice poženou fanoušci víc do ofenzivy, ale i tak si musíme trpělivě počkat na šance a proměnit je," prohlásil útočník Tomáš Svoboda.

Vítkovice naposledy v úterý porazily doma rozjetý Livínov 4:1 a po sérii tří porážek na kluzištích soupeřů zase zabraly. Podíl na tom měl i gólový Lukáš Kuscera, který se do vítkovické sestavy vrátil po dlouhém marodění.