Vypětí, bezesné noci a teprve v závěru úleva. Hokejová Plzeň má za sebou v extralize stejně jako generální manažer a majitel klubu Martin Straka hektickou sezonu.

Vinou nepovedeného startu spadla Škodovka po první čtvrtině soutěže ke dnu a klubový šéf byl nucen udělat asi nejtěžší řez v životě.

Od tápajícího mužstva odvolal bratra Michala a sám se postavil na střídačku jako kouč.

Přesto zkušený matador tvrdí, že nešlo o nejhorší chvíle po jeho návratu ze zámoří. „Byla to těžká sezona, všelijaká, ale byly i horší. Třeba hned ta první, co jsem přišel z Ameriky, kdy jsme nevěděli, co bude a jestli v klubu zůstanu,“ podotkl Straka.

„Teď to ze začátku nebylo po hokejové stránce taky nic moc, ale nakonec jsme se vyhnuli bojům o záchranu a v play-off to kluci zvládli se vztyčenou hlavou. Jen škoda, že jsme čtvrtfinálovou sérii s Libercem nesposunuli do sedmého zápasu. Měli jsme na to a v sedmém utkání už by bylo možné všechno,“ ohlédl se Martin Straka (na snímku) za souboji s obhájci titulu.

Rozebíráte si, co bylo příčinou neúspěšného vstupu do extraligy?
Těch negativních věcí se sešlo víc. Tým se obměnil, nějaký čas si sedal a přitom hned v úvodu nás postihla série zranění. Zranil se Preisinger, následně David Stach. Vypadl Hollweg, jehož tvrdá hra i nezlomnost nám hodně chyběly. Potom Kráca (Kracík) s Kadlecem a takhle to šlo pořád dokola. Úplně v top formě nebyl ani gólman Machovský, nechytli jsme začátek a už se to s námi vezlo. Machy nám to potom ale vrátil.

Mohla k nepovedenému rozjezdu přispět i účast v hokejové Lize mistrů?
I to byl jeden z aspektů. Nejsme mančaft, který má v kádru 25 špičkových hokejistů jako Sparta nebo Třinec a nepozná se, jestli hraje jejich první nebo čtvrtá lajna. K tomu si přičtete cestování, takže nás to nějak poznamenalo, ale hlavní důvod toho počátečního propadáku to nebyl.

Když jste se v polovině října postavil s kolegy na střídačku, ztrácela Plzeň na hranici play-off třináct bodů. Bylo těžké uvěřit, že manko půjde smazat?
Hlavně jsme věřili, že mužstvo se dá nastartovat. Což se povedlo a byla to hlavně Machyho zásluha. Bez gólmana se hrát nedá. A jak se nám potom začali uzdravovat marodi, tak šla nahoru hra. Pomohl nám i Sochůrek, který do brány naskočil na dva zápasy, paradoxně v době, kdy to nestálo za nic, a ten tah vyšel. Hráči to před mladým gólmanem víc zatáhli a hráli obětavěji. No a potom už naskočil Machy, chytal skvěle a dával nám naději.

O vás je známo, že nechcete, aby se neúspěchy mužstva řešily vyhazovem trenéra a teď jste dokonce musel odvolat bratra. Jak vám bylo?
Těžko, protože Míša je skvělý trenér, což dokázal se starším dorostem, který dovedl k titulu. Rozhodně dělali s Láďou Čihákem i Jardou Špačkem maximum, aby nepříznivý stav zlomili, ale nešlo to a muselo se něco stát.

Roman Pivarník
Trenér Roman Pivarník u Viktorie po remíze s Teplicemi končí

Jenže Škodovka první dva zápasy s novými trenéry prohrála. To musel být asi hodně krušný začátek?
Ve Vítkovicích jsme padli 1:4, ale mohli jsme dostat klidně sedmičku. A potom doma s Libercem přišla ještě vější sprcha – 0:5. To byla hrůza, ostuda. Vypadali jsme jako nazdárkové a napadalo mě všeliccos. Pak jsme to zatáhli víc do obrany, zvedli jsme se, ale výsledky pořád lítaly nahoru, dolů. Dvě, tři výhry a zase nějaké porážky a tak dokola. Až na začátku roku jsme vyhráli pětkrát po sobě, ale stejně mi tam chyběl větší hlad po úspěchu, rvavost.

Hráči nebojovali, jak byste si představoval?
Pořád jako by převládal pocit, že když to jde, tak to jde a když ne, tak to zkusíme příště. Jasně, že se vám pokaždé nevede, ale musíte to chtít zlomit. To právě umí Ryan Hollweg a hráč jeho typu nám chyběl. Chybělo nám blokování střel, hra do těla, což ukazuje Radegast index, mapující právě hity a obětavost hráčů. Pokud jsme v něm soupeře předčili, tak jsme zápas vyhráli. Často jsme neměli ani dobrý pohyb. A bez bruslení je vám sebelepší herní systém k ničemu. Soupeř vás uvaří, neudržíš se na puku, nevyhraješ jedinej osobní souboj a je to v pytli. Naštěstí potom v play-off kluci zabrali a dotáhli to do slušného konce.

Existuje naděje, že by se Hollweg po vleklých problémech s kolenem mohl ještě do plzeňské sestavy vrátit?
Ta šance existuje. Ryan se cítí líp, koleno má vyléčené, začíná se cvičením a rozhodně se budeme na tohle téma ještě bavit.

Finálové utkání Plzně s Třincem (červené dresy) bolelo oba týmy. Mela před třineckou brankou během nedělního zápasu v Plzni, který domácí vyhráli 3:2
Hokejoví junioři slaví titul

Chytla vás práce trenéra?
Nevím jestli chytla, protože na střídačku jsem šel z nutnosti. Po odvolání Michala nám totiž vytipovaní trenéři odmítli, takže jsme potom dlouho seděli a rozhodli jsem se do toho jít sami. Jak už jsem ale řekl, tak po druhém zápase nebylo daleko k tomu, abych nás zase rozprášil.

Na střídačce jste byli ve čtyřech, kromě vás ještě Ladislav Čihák, Tomáš Vlasák a Jiří Hanzlík. Nebál jste se, že moc hlav je někdy na škodu?
Možná ze začátku, ale pak jsme si role vyjasnili. Jirka Hazlík dělal beky s tím, že mu pomáhal Jarda Špaček. Já s Láďou Čihákem jsme se soustředili na útočníky, a s Vlasim jsme dělali na přesilovkách. Taktické porady vedl a vůbec s týmem asi nejvíc komunikoval ale Čihy.

Jaký jste trenér ve vztahu k hráčům?
Rozhodně nejsem zvyklý chválit. Tak jsem byl vychovaný od táty. Když jsem viděl, že mi nenadává, tak jsem věděl, že to bylo dobrý. A člověk se těžko mění. Podobný je i Jirka Hanzlík. Ale když na někoho zvýším hlas, tak mu chci pomoct, ne ho srážet. Naopak Láďa Čihák s Vlasim jsou zase pozitivní a tím vše vyvažují.

Budete působit coby kouč i v příští sezoně?
Nejspíš to tak bude, i když během letní přípravy povedou tým hlavně Láďa Čihák s Jirkou Hanzlíkem.

Konec. Hokejisté Škodovky podlehli doma mistrům z Liberce a končí ve čtvrtfinále.
Hokejová Plzeň ukázala sílu, teď ale tým čeká proměna

Kdy kondiční fáze přípravy začne a jak bude vypadat?
Začneme 8. května a uděláme to trošku jinak. V trénincích budou převládat krátká intezivní cvičení odpovídající délce pobytu hráčů na ledu. To je momentálně trend, který nechceme pominout. Znovu se sice dvakrát vydáme na Šumavu, ale vypustíme cyklistiku a hráči budou víc běhat.

Po vyřazení s Libercem naznačil Ladislav Čihák, že tým čeká výrazná proměna. Můžete bý konkrétnější?
Určitě odejde Machy, z obrany Tomáš Slovák a Peter Frühauf, z útočníků potom Kuba Lev, Tomáš Svoboda, Tomáš Hrnka a asii Kubalík. To bychom měli vědět za pár dní. Navíc Ondra Kratěna zvažuje konec kariéry. Dostane ale čas, aby si vše probral, zhodnotil a pořád věřím, že zůstane. I tak musíme sehnat gólmana a tři čtyři útočníky. Jeden se už rýsuje a rozhlížíme se v Americe. Odtud by měli přijít dva kluci a vnést do týmu zámořskou dravost a bojovnost.

Mezi fanoušky se hodně mluvilo o příchodu střelce Romana Červenky ze Švýcarska. Šlo jen o fámu?
Ne, o Červouse jsme měli zájem, volali jsme si, ale vše padlo, protože podle posledních informací chce zůstat v zahraničí.

Áčko Škodovky skončí v extralize osmé, zato mládež jde od úspěchu k úspěchu. Na to jste asi pyšný, ne?
Rozhodně. Starší dorost získal titul, blízko zlatu jsou junioři, mladší dorostenci brali bronz, čtvrté skončilo družstvo osmé třídy. A já se nepamatuji, že by se někdy předtím něco takového povedlo. Pár mladíků už do áčka nakouklo, skvěle se ukazuje obránce Kvasnička a další budou následovat. Výborně našlápnuto má třeba útočník Filip Přikryl, kapitán reprezentační šestnáctky.

Dominik Kubalík
Rusko či NHL? Zatím to neřeším, tvrdí střelec Kubalík

Vizitka HC Škoda Plzeň v sezoně 2016/17

Základní část
Umístění týmu: 9.
Body: 73 (52 zápasů, 19 vítězství – 5 výher vp – 6 porážek vp – 22 porážek, skóre: 135:138)
Doma: 10.
Body: 41 (26 záp., 11 – 2 – 4 – 9, 73:67)
Venku: 7.
Body 32 (26 záp, 8 – 2 – 3 – 13, 62:71)

Nejproduktivnější hráči: 1. Kubalík 48 b. (2. v celé extralize, 51 záp., 29 gólů + 19 asistencí), 2. T. Svoboda 28 (50, 15 + 13), 3. Indrák 27 (48, 16 + 11), 4. Kratěna 26 (47, 11 + 15), 5. Kracík 25 (47, 5 + 20), 6. Lev 23 (52, 14 + 9) 23

Kanadské bodování obránců: 1. Kadlec 19 b. (39 záp., 2 góly + 17 asistencí), 2. Pulpán 14 (49, 6 + 8), 3. Sklenička 9 (47, 4 + 5), 4. Němeček 8 (27, 0 + 8), 5. Čerešňák 7 (52, 1 + 6)

Brankáři: 1. Machovský 46 zápasů – čas na ledě: 2675 minut – 101 gólů – počet zásahů 1238 – střel proti 1339 – 21 vítězství – 25 proher – průměr obdržených gólů na zápas: 2,27 – úspěšnost: 92,46 %, 2. Sochůrek 3 – 149 – 3 – 55 – 58 – 2 – 1 – 1,21 – 94,83, 3. Polívka 2 – 75 – 4 – 34 – 38 – 0 – 2 – 3,20 – 89,47, 4. Hylák 6 – 232 – 20 – 84 – 104 – 1 – 5 – 5,17 – 80,77

Vyřazovací část:
Předkolo: Plzeň – Vítkovice 3:2 na zápasy (1:3, 2:3 pp, 5:3, 5:2, 2:1 pp)
Čtvrtfinále: Plzeň – Liberec 2:4 na zápasy (1:3, 2:4, 6:3, 0:4, 5:3, 4:5)

Nejproduktivnější hráči: 1. Kratěna 11 b. (11 záp., 4 góly + 7 asitencí), 2. Lev 11 (11, 4 + 7), 3. Stach 10 (11, 3 + 7), 4. T. Svoboda 9 (11, 4 + 5), 5. Indrák 7 (11, 4 + 3), 6. Čerešňák 6 (nejlepší obránce, 11, 3 + 3).
Brankář: 1. Machovský 11 záp., čas na ledě: 692 minut, 33 gólů, 352 zásahů, střel proti: 385, 5 výher, 6 porážek, průměr obdržených gólů na zápas: 2,86, úspěšnost: 91,43 %.

Trenéři: Ladislav Čihák, Martin Straka, Tomáš Vlasák, Jiří Hanzlík, konzultant Jaroslav Špaček, trenér brankářů Rudolf Pejchar

Konečné umístění Plzněv extralize: 8.