Vlna radosti ovládla v nedělní noci hokejisty Škody Plzeň i jejich příznivce, kteří vážili cestu do Vítkovic.

Škodovka ve druhém prodloužení rozhodujícího pátého utkání předkola play-off porazila vítkovický tým 2:1.
Až v 95. minutě natahujícího se střetnutí ukončil zápas svým gólem plzeňský Stach a posunul Indiány do čtvrtfinále.

Západočeši tak v Ostravě dokonali obrat v sérii předkola z 0:2 na 3:2 a ve čtvrtfinálovém souboji, hraném už na čtyři výhry, narazí na Liberec.

První dvě utkání série se budou hrát na ledě vítěze základní části ve středu a ve čtvrtek, odvety v Plzni potom v neděli a další týden v pondělí.

Pro plzeňského obránce Petra Kadlece byl nedělní souboj už 1209. startem v extralize, čímž dorovnal stávající rekord Františka Ptáčka. Ve čtvrtfinále může zkušený bek rekordní metu posunout ještě výš.

Boj a válku očekával před rozhodujícím soubojem vítkovický gólman Bartošák a předpověděl tak průběh pátého souboje mezi Vítkovicemi a Plzní.

První třetina gól nepřinesla, hosté ale byli nebezpečnější. Ve 12. minutě sice Indiáni dostali puk do vítkovické branky, ale radost z gólu si neužili. Podle sudích stál Kubalík v brankovišti.

Dramatická bitva o vše pokračovala, dál dominovali oba brankáři. Květoňovu ránu z mezikruží lapil Machovský. A bezgólový stav se neměnil ani poté, co v první početní výhodě Vítkovic skončil puk v plzeňské síti. Stastny srážel puk do brány vysokou holí.

Za gólem se začali víc tlačit hosté. V 34. minutě nejprve spálili dvě obrovské šance. Po nájezdu se neprosadil Preisinger, poté Bartošák vychytal sólo Kratěny, ale pak už Indiáni otevřeli skóre. Kubalíkovu teč vítkovický gólman jen zastavil a dojíždějící Indrák puk napálil do sítě.

V úvodu třetí části se Škodovka bránila ve čtyřech, Vítkovičtí si vypracovali možná tři gólové šance, ale Machovský svými zákroky těsný náskok uhájil.

Domácí ještě zvýšili úsilí, i dál to bylo hlavně o šamanovi v indiánské svatyni. Machovský však odolával.

Ve 46. minutě ale plzeňský Procházka v tísni u vlastní modré namazal puk Vandasovi, ten ho rychle poslal Kucserovi, který kličkou do forhendu srovnal na 1:1.

Nastalou vítkovickou euforii brzdili trenéři Indiánů oddechovým časem.

V závěru třetí části Frühauf v nouzi podrazil pronikajícího Zdráhala, domácí končili třetinu v pěti na čtyři, ale zápas přesto dospěl do prodloužení.

Po 1:40 min. nastaveného času právě Frühauf nabíjel zpoza branky Kubalíkovi, ten z kleku Bartošáka nepropálil. Následně se na Machovského řítil Tybor, ale tísněný nezakončil.

Víc ze hry měla Škodovka a Vítkovice několikrát ve hře udržel jen včasný Bartošákův zákrok.

Sezonu mohl nešťastně ukončit Kratěna, který bruslí poslal puk proti vlastní brance, ale Machovský lapačkou vše zachránil.

V druhém prodloužení byl v nájezdu na Bartošáka stažen k ledu plzeňský Schleiss, ale sudí nedovolený zákrok neviděli a hrálo se dál.

V druhé desetiminutovce přišla těžká chvíle Plzně, kterou ale Indiáni s Machovského přispěním přestáli.

A potom v čase 94:22 najížděl na vítkovickou branku Preisinger, křižně ale ještě přihrál volnému Stachovi, který nedal přesunujícímu bartošákovi šanci zakročit a vystřelil pro svůj tým postup mezi nejlepším osm extraligových celků.

Výsledek 5. zápasu předkola play-off: Vítkovice – Plzeň 1:2 po prodloužení.

Třetiny 0:0, 0:1, 1:0 – 0:0, 0:1. Branky a nahrávky: 46. Kucsera (Vandas) – 34. Indrák, 95. Stach (Preisinger). Rozhodčí: Hodek, Hradil – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 9687. Konečný stav série: 2:3.

Vítkovice: Bartošák – Sloboda, Hrbas, Baranka, Klok, Urbanec, Výtisk – Tybor, O. Roman, D. Květoň – Vandas, Kolouch, Kucsera – P. Zdráhal, Stastny, Olesz – Tomi, Balán, Szturc. Trenéři: Petr a Trnka.

Plzeň: Machovský – Kadlec, Němeček, Pulpán, D. Sklenička, Čerešňák, Frühauf – M. Procházka, Kratěna, Lev – Indrák, Kracík, D. Kubalík – T. Svoboda, Preisinger, Stach – Schleiss, Koreis, Kodýtek. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.