Plzeňský odchovanec prokázal obdivuhodný talent. Ačkoliv se David Kvasnička věkově ještě hodil do staršího dorostu, nastupoval v sezoně pravidelně za juniorku a debutoval mezi dospělými.

Letos navíc poprvé absolvoval letní přípravu s áčkem Škodovky. „Bylo to náročné. Například cyklistické etapy a výjezdy na Šumavě mně daly zabrat, a to jinak na kole jezdím rád," přiznal nadějný zadák.

Na uplynou sezonu bude vzpomínat ještě dlouho. Nejenže si odbyl již zmíněný debut v extralize, ale dostal se i na mistrovství světa do 18 let.

„Byla to pro mě zatím nejlepší sezona. Dostal jsem se do plzeňského áčka, což bylo super a moc mě to potěšilo," řekl s úsměvem.

Aktuálně sedmnáctiletý obránce zavzpomínal také na svůj debut mezi dospělými a přiznal, že byl před zápasem v Mladé Boleslavi na konci února nervózní. „Když jsem přišel do šatny a viděl jsem, že jsem v sestavě napsaný ve dvojici s Petrem Kadlecem, tak jsem z toho byl na tréninku nesvůj a moc se mi nedařilo," uznal.

Trenéři ho ale uklidňovali. „Pak už to bylo dobré, v dalších zápasech se nervozita již nedostavila," vybavil si David Kvasnička, jenž si domácí premiéru schoval na poslední kolo základní části proti Chomutovu.

David KvasničkaNarozen: 14. dubna 1999 v Plzni.
Reprezentace: Účast na mistrovství světa hráčů do 18 let (2016), zápasy za reprezentace do 16 a 17 let.
Sezona 2015/2016 v plzeňském dresu: Starší dorost (12 zápasů, 7+10), juniorka (39 zápasů, 2+24), áčko (4 zápasy, 0+0).

„Byl to můj první zápas před skvělými fanoušky a moc jsem si ho užil," má jasno.

Na světovém šampionátu hráčů do 18 let skončili Češi ve čtvrtfinále, kde podlehli výběru USA 0:8.

„Bohužel nám to moc nevyšlo, ale i tak se mi za mořem líbilo," řekl o mistrovství světa v americkém Grand Forks. „Město i stadion byly moc krásné," dodal bek, který si na turnaji v pěti odehraných zápasech připsal dvě gólové přihrávky a čtyři trestné minuty.

Už v neděli začne pro plzeňské áčko příprava na ledě a Kvasničku čeká boj o stabilnější místo v sestavě. „Dostal jsem šanci a budu o něj bojovat. Je to už jen a jen a jen na mně," ví obránce.

Na začátku srpna ho navíc čeká nejspíš nominace do národního týmu do 18 let, který v Břeclavi odehraje každoročně velice prestižní Memoriál Ivana Hlinky.

„Je to hodně kvalitní turnaj, na který se moc těším. Doufám, že tam uděláme dobrý výsledek," vyhlíží Kvasnička reprezentační akci, kde se Češi ve skupině utkají s Finskem, Švýcarskem a USA.