Že bude utkání gólově bohaté, naznačila už první třetina. Hosté ze Slovenska se dostali do vedení hned ve 4. minutě zásluhou Nociara. Akademici ale třemi přesilovkovými zásahy otočili skóre ve svůj prospěch. Do kabin se nakonec odcházelo za stavu 4:4.

Druhá třetina patřila Plzeňským. Třemi brankami si vybudovali náskok, který už soupeř dotáhnout nedokázal, ačkoliv se v závěrečné části dostal na rozdíl jediného gólu. Definitivní podobu výsledku dal v 54. minutě plzeňský obránce Martin Muchka.

„Zápas byl vyhrocený. Oba týmy se snažily získat co nejlepší pozici před play-off. Nejsem ale spokojený s hrou směrem dozadu, tam máme veliké rezervy a naše defenzivní činnost je špatná," kárá trenér Akademiků Tomáš Ceperko. „Naopak musím pochválit útok, když jsme dali osm gólů." V průběhu zápasu byl do konce utkání vyloučen Petr Mainer. „K hokeji to patří. Značí to, že se nebojí jít do souboje a to je jedině dobře."

Banská Bystrica potvrdila pověst silného týmu a vítězství se nerodilo lehce. „Soupeř byl rozhodně lepší než my. Hrál hokej, jak se patří. Nám se to podařilo spíš ubojovat, než že bychom je vyloženě přehráli," tvrdí hráč Akademiků a střelec dvou branek Martin Muchka.

Příští utkání odehrají Akademici ve středu 1. března, kdy v plzeňské Kooperativa Areně přivítají dalšího slovenského soupeře, tentokrát Diplomaty Bratislava. Začátek zápasu je naplánován na 17.45. První vzájemné klání zvládli lépe Akademici, z Bratislavy se vrátili s výhrou 7:5.

Akademici Plzeň – UMB Banská Bystrica 8:6 (4:4, 3:0, 1:2)

Branky: Mainer 2, Muchka 2, Faschingbauer, Setikovský, Pondělík, Baxa – Málus 2, Nociar, Indrych, Mančák, Janák.