Čtvrtý zápas znovu v plzeňské ČEZ Areně se hraje v pátek v 19.00 hodin.

Ačkoliv souboj končil velmi dramaticky, Indiáni, kterým se z marodky vrátili tři hráči, do 50. minuty jasně kralovali. Ve strhujícím závěru první třetiny dvakrát skórovali a hned po pauze přidali i třetí branku.

„Dvě třetiny jsme hráli výborně. Agresivně, v pohybu," říkal plzeňský asistent Michal Straka.

Ofenzivní smršť spustili domácí naplno v 18. minutě, kdy Johnson propálil Furcha, ale slávistický gólman se ještě stihl otočit a puk odpálil holí do bezpečí. Poté ale pykal Žejdl a Vlasák vybídnutý Strakou z voleje konečně zrušil čekání na gól. „Bylo to dlouhé. Zkoušel jsem už kde co, ale pořád nic. Teď se mi ulevilo," říkal střelec, který se v letošním play-off trefil poprvé. Namlsaná Plzeň pokračovala v tlaku a po necelé půl minutě udeřila podruhé. Kovář vystřelil, pro vyražený puk si sáhl jeden z navrátilců Kratěna a zblízka zavěsil. Do konce úvodní dvacetiminutovky zbývala jen vteřina.

Předtím si oba sokové ve svižné bitvě připravili po jedné šanci. Při domácích stálo štěstí v 6. minutě, kdy v přesilovce Skokan zblízka usměrnil křižnou přihrávku Kadlece jen těsně vedle. V 15. minutě byl zase blízko gólu Kovář, ale jeden ze soupeřů mu stačil zvednout hokejku.

Domácí opanovali boj i po pauze. Dvakrát po sobě si zahráli v početní výhodě a potřetí slavili. Kovář v rychlé kombinaci našel Straku a plzeňský kapitán napálil puk z úhlu pod horní tyč.

Hosté pobízení nazlobeným koučem Růžičkou se snažili o zvrat, ale Indiáni je drželi zkrátka. Pomohl jim i gólman Mazanec, který v oslabení skvěle zasáhl proti osamocenému Skokanovi.

Jenže ve třetí části Plzeňští ubrali v pohybu a Slavia se v 50. minutě dočkala snížení. Jelínek v plzeňském pásmu vpadl do rozehrávky domácích a bekhendem nahozený puk projel gólmanovi pod betonem. Kolem hostujícího Kučného se poté do šance prosmýkl Johnson, ale neskóroval. A hosté v kousli v přesilovce. Za Mazancova záda projela střela Kadlec. A když potom Kratěna z otočky netrefil odkrytou klec hostů bylo zaděláno na drama.

Slavia navíc zápas dohrávala v přesile, odvolala i gólmana, ale Plzeň výhru udržela. Trefou do odkryté branky ji zpečetil Kratěna. „Vyhráli jsme, v sérii vedeme, ale v pátek se hraje znovu a o ničem není zatím rozhodnuto," krotil euforii zkušený forvard.

Vedení v play-off se Plzeňští ale v probíhajících bojích ujali vůbec poprvé.

„Klíčový byl druhý gól, který jsme dostali po chybě v závěru první třetiny. Příště se musíme víc tlačit do branky, přidat na důrazu," řekl slávistický asistent Ondřej Weissmann.

HC Škoda Plzeň – HC Slavia Praha 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 20. Vlasák (Martin Straka, Vampola), 20. Kratěna (Jan Kovář), 27. Martin Straka (Jan Kovář, Vampola), 60. Kratěna – 50. Tomica (P. Jelínek), 59. Kadlec (Kuboš). Rozhodčí: A. Jeřábek, Mikula – Ondráček, Horinek. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváci: 7526. Stav série: 2:1.

Sestavy:

Plzeň: Mazanec – Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre – Johnson, Jan Kovář, Martin Straka – Kratěna, Vampola, Pletka – Schleiss, Kašpařík, Vlasák – Dvořák (21. Petruška), T. Sýkora, Lev. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Slavia: Furch – Kadlec, Kučný, Kuboš, Holub, Kolařík, Kempný, Koma, Dresler – Micka, P. Jelínek, Tomica – Hertl, V. Růžička ml., Sklenář – Žejdl, Alinč, Krenželok – Vrdlovec, Skokan, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.