Milan Razým jako kouč plzeňské Škody a Marian Jelínek na straně Bílých Tygrů z Liberce.

Dohrávaný zápas 5. kola začíná v plzeňské ČEZ Areně ve středu v 18.10 hodin a přímým přenosem ho vysílá televizní kanál Fanda.

„Marian zná dobře tým i prostředí, ale nemyslím si, že půjde o souboj trenérů. To hlavní musí vybojovat hráči na ledě," tvrdí před pikantním duelem Milan Razým. „Ty tři roky společné práce nejde vymazat, ale neutká se Razým s Jelínkem, ale Plzeň s Libercem," zdůrazňuje plzeňský kouč.

Kormidla škodováckého škuneru se Razým ujal poté, co Jelínek po minulé sezoně završené ziskem bronzu, ukončil působení ve Strakově družině a zamířil k Tygrům.

„Pochopitelně se na Liberec chystáme a hledáme způsob, jak soupeře porazit, ale o nic víc než před jakýmkoliv jiným utkáním," říká Razým.

To Jelínek připouští, že návrat do ČEZ Areny pro něj bude daleko nostalgičtější. Plzeň táhl v extralize poprvé coby hlavní kouč a mezi fanoušky byl oblíben.

„Ačkoliv jsem teď hokejově Liberečák, Plzeň mám pořád zažranou pod kůží. Prožil jsem tu nádherné roky, znám tu spoustu lidí i zázemí haly. Vůbec bych se nedivil, kdybych ze zvyku zamířil do kabiny domácích," pousměje se Marian Jelínek.

V jednom však jednoznačně souhlasí se svým bývalým kolegou a teď rivalem Razýmem.

„Nejde o prestiž nás trenérů, ale o zisk důležitých bodů," prohlašuje nový krotitel dravců ze severu.

Ke spokojenosti má totiž zatím daleko. V prvním kole sice Liberec uspěl po nájezdech na ledě Kladna, ale pak vyšel třikrát naprázdno a s pouhými dvěma body se krčí u dna tabulky.

„Kluci si teprve zvykají na nový herní styl a v dané situaci nám jde o každý bod. Chceme konečně zase zabrat a zlomit nepříznivou sérii. Jedno proti komu," plánuje trenér momentálně nejhoršího celku extraligy.

Plzeňští jsou na tom o poznání lépe. Ze čtyř zápasů vytěžili šest bodů, jenže teď dvakrát po sobě prohráli. Doma s Pardubicemi 1:2 a naposledy v Karlových Varech 4:5.

„Jak Pardubice, tak Vary proti nám urvaly svá první vítězství, ale o roli Jánošíků nestojíme a věříme, že Liberec porazíme," tvrdí Razým.

V bitvě s Tygry nemůže kouč ještě počítat s obráncem Tomášem Frolem, kterého trápí záda. Zato plzeňskou defenzivu premiérově vyztuží ohlášená posila Martin Ševc a zatím nejspíš jen v hledišti usedne brankář Tuukka Rask.

Finský gólman nastupující v NHL za tým Boston Bruins dorazil do Plzně v úterý.

„Věříme, že budou posilami," říká Razým. „Tuukka si s námi stihl zatrénovat, ale i když jde o jednoho z nejlepších finských gólmanů, do utkání zasáhne později."

Zámořskými akvizicemi disponuje také Liberec.

V obraně operuje Ladislav Šmíd z Edmontonu a branku Tygrů hájí Ondřej Pavelec. Za oceánem hráči Winnipegu ale vstup na extraligovou scénu příliš nevyšel a ve dvou zápasech inkasoval osm gólů.

„Borci ze zámoří jsou zvyklí pracovat, nebrečí a nestěžují si. Jejich účast v extralize je divácky atraktivní a mladší hráči se od nich mohou leccos naučit," míní Jelínek.

Kdo bude úspěšnější? Lovci z Plzně nebo liberecké šelmy? To se ukáže večer.