Nejdříve emocionální chvíle. Diváci vstali a aplaudovali.

S fanoušky v plzeňské hale se loučil bývalý excelentní útočník Ondřej Kratěna, čestné buly vhodila jeho dcera Anna.

Pak se rozjel zápas druhého kola hokejové extraligy a domácí Škodovka v úporné bitvě udolala Vervu Litvínov 2:0.

Druhý rozhodující gól vstřelil až v závěru zápasu plzeňský kapitán Gulaš, brankář Frodl udržel v rozbíhající se sezoně poprvé čisté konto.

Po porážce v prodloužení na Spartě si tak Indiáni užili zisk tří bodů. „Kluci, děkujeme,“ znělou arénou.

Od začátku byla Škodovka aktivnější, hokejovější, jenže souboj se zarputilou Vervou, která na úvod soutěže přemohla doma Brno, byl dlouho na vážkách.

Z gólu se jako první mohli radovat hosté, ale brankář Frodl se v oslabení proti Hüblově teči stihl bleskově přesunout.

O pár minut později už nejspíš tečované nahození od modré propadlo do plzeňské sítě, ale sudí kvůli nedovolenému bránění brankáři gól neuznali.

Verdikt nezvrátila ani trenérská výzva, k níž sáhl litvínovský Jiří Šlégr.

Gól však neplatil ani na opačné straně. To Budíkovu střelu od modré mimo dosah Januse srazil Eberle, ale sudí po poradě s videem uznali, že to bylo vysokou holí.

Až v závěru první třetiny Plzeň využila dlouhou výhodu pět na tři. Němec nabil před hostující klec Mertlovi, který zblízka propálil Januse – 1:0.

Těsné vedení Plzně vydrželo i po čtyřiceti minutách, ačkoliv na střely domácí už vedli 21:9 (konečný poměr střel byl 41:11).

Jenže škodováci většinou trefovali litvínovského gólmana nebo tyčky hostující klece. Jako Čerešňák nebo v oslabení Moravčík.

V závěru druhé části domácím zatrnulo, když hostující Ščotka krosčekoval u mantinelu Gulaše. Ten zůstal ležet otřesený na ledě, ale hrálo se dál. Do třetí třetiny však lídr domácích nastoupil a potvrdil vítězství svého týmu. „Je to tvrďák a správný kapitán,“ ocenil ho domácí trenér Ladislav Čihák.

Deset minut před koncem ještě domácí naskočili na led v šesti a nabídli soupeři přesilovku.

Verva však výhodu nezúročila a poté v běžící 57. minutě se Gulaš obtočil kolem Januse a zblízka zpečetil plzeňské vítězství.

„Snažili jsme se na silnou Plzeň nachystat. Dali jsme první gól, ale ten nebyl uznán, škoda. Domácí nás tlačili, my jsme navíc měli příliš vyloučených. Což tým stálo spoustu sil a ty nám pak chyběly k tomu, abychom stav ještě korigovali,“ říkal trenér Šlégr.

„I my jsme věděli, že to s Litvínovem nebude lehké. Měli jsme sice střeleckou převahu, ale o výsledek jsme museli bojovat až dokonce. Za tři body jsme rádi, ale je řada věcí, které si s týmem musíme rozebrat, Zapracovat je třeba i na přesilovce,“ prohlásil domácí Ladislav Čihák.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov
Indiáni porazili po tuhém boji Litvínov