Na ledě rozjetého Zlína, který překonal mistrovskou kocovinu a v extralize se dere vzhůru, zahájí poslední etapu základní části hokejisté Škody Plzeň. Do konce zbývá už jen pět kol, které celky odehrají během příštích deseti dnů, a přijde rozuzlení.

Týmy se rozdělí.

Šest nejlepších postoupí do play-off, další čtveřice si zahraje předkolo a kvartet nešťastníků spadne do boje o přežití – do play-out. Ve hře je přitom stále cesta nahoru jako do zatracení.

„Zvládli jsme domácí zápas s Brnem, vyhráli jsme 3:0 a po třech porážkách jsme brali zase tři body. Což nám zlepšilo náladu," říkal plzeňský trenér Michal Straka před soubojem sousedů v tabulce.

Plzeň je po 47 kolech osmá o tři body za sedmým Zlínem, ale není to nijak jistá pozice. Od hranice play-out, kterou drží jedenáctý Liberec, dělí Škodovku šest bodů.

„Není kam uhnout, teď se rozhodne," je si vědom Straka.

Ve Zlíně, následně doma s Libercem, na Hané proti Olomouci, s Pardubicemi a nakonec ve Vítkovicích, tak se odvine program Indiánů.

„Je zřejmé, že klíčové pro nás budou oba domácí zápasy. Zvlášť s Libercem to bude boj o vše, ale momentálně se snažíme soustředit na utkání ve Zlíně. Jde nám o každý bod," podotkl hlavní trenér.

Ale nechce spekulovat, kolik bodů udrží plzeňský tým alespoň v pásmu předkola play-off.

„Před námi je Zlín, pak budeme koukat dál," zdůraznil Michal Straka.

Plzeň sice Valachy v sezoně už třikrát porazila, ale nyní narazí na soka ve zcela jiném rozpoložení. eště v poločase dlouhodobé části by na Čajánka a spol. nevsadil nikdo ani korunu. Úřadující šampioni byli v tabulce zoufale poslední, jenže teď prožívají obrození.

Z minulého zápasu na Spartě vytěžili ševci jen bod po divoké prohře 6:7 v prodloužení. Předtím ale šestkrát v řadě brali tři body a tlačí se za přímým postupem do play-off. Na šesté Pardubice ztrácejí Valaši jen dva body.

„Tušil jsem, že se Zlín nadechne, ale že to dotáhnou tak vysoko, to ne. Rozhodně jde o silného soupeře. Pokud nám ale zachytá gólman a tým se semkne jako proti Brnu, tak máme šanci na nějaký zisk," prohlásil plzeňský stratég.

Do škodovácké defenzivy se vrací uzdravený Kubka, mimo hru je dál Moravčík. Zlín si je vědom zatím nepříznivé bilance v soubojích s Plzní.

„Proti Škodovce se nám dlouhodobě nedaří, ze tří vzájemných duelů jsme získali jen bod. Pokusíme se tuto špatnou bilanci ukončit. Uspět můžeme jen trpělivou hrou," prohlásil kouč Rostislav Vlach.

„Plzeň se herně zvedla a porazila doma rozjetou Kometu. Musíme si pohlídat hlavně produktivního Jána Sýkoru, ale také Jeřábka a Lva," dodal Vlach.

Zápas v aréně Luďka Čajky, který přenáší kanál ČT Sport , začíná dnes v 18.20 hodin.

Jeřábek: Máme to ve svých rukou

Obránci mezi nejproduktivnějšími hráči týmu? V Plzni nic nezvyklého. Dříve to byl třeba Jiří Jonák nebo Josef Řezníček, teď štafetu přebírá Jakub Jeřábek.

Třiadvacetiletý bek točí v extralize šestou a nejlepší sezonu. Ve 43 zápasech zatím pobral 30 bodů za šest gólů a 24 asistencí. Což Jeřábka řadí v týmových statistikách na druhé místo za útočníka Jána Sýkoru (44 zápasů, 20 gólů + 18 asistencí).

„V současném hokeji je třeba podpořit ofenzivu, stejně jako útočníci zodpovídají za hru dozadu," říká Jeřábek.

Zároveň asistent kapitána je nažhavený na závěr základní části. „Není čas nic vymýšlet, ale je třeba se soustředit na každé z těch pěti utkání a bojovat naplno," burcuje opora Škodovky.

„Utkáme se s týmy v tabulce okolo nás a máme to ve svých rukou. Začínáme se Zlínem, který ožil a vrátil se ke hře, s níž získal titul. Vyhraný zápas proti Brnu nám ale ukázal, že jsme schopni zvládat těžká utkání. Teď to jen zopakovat," podotýká Jeřábek.