„Pro nás je to nemírně důležité vítězství," ocenil tříbodový zisk plzeňský asistent Ladislav Čihák.

Třemi góly k zisku tří bodů přispěl Ján Sýkora. Svůj hattrick, už třetí v běžící sezoně, slovenský útočník završil trefou v samém závěru při power-play hostů do opuštěné slávistické klece.

Nejprve ale aktéři duelu spolu s diváky uctili minutou ticha památku zesnulého Václava Straky. Muže, který pro hokej vychoval své dva syny, skvělé útočníky a nyní klíčové osobnosti plzeňského klubu – Martina, majitele i šéfa, a Michala, trenéra áčka.

Úvod střetnutí patřil překvapivě živější Slavii.

„Ta smutná událost zasáhla celý klub, hráče nevyjímaje, a na naší hře to bylo znát. Ale ukázali jsme srdce a hráčům patří obrovský dík," děkoval týmu Ladislav Čihák.

Už po čtyřiceti vteřinách hry se v obrovské šanci ocitl Pletka – do středy ještě hráč Škodovky, ale zblízka na Machovského nevyzrál.

„Bedynka (Bednář) mi puk krásně prohodil mezi beky, ale já to špatně zakončil," říkal pětatřicetiletý útočník po zvláštní premiéře ve slávistickém dresu.

„Říkal jsem si, že si to nesmím připouštět, ale jak jsme se blížili k Plzni, tak to na člověka stejně dolehlo. Prožil jsem tu tři a půl roku, získali jsme titul a odehráli spoustu skvělých zápasů," říkal Pletka.

Před utkáním také plzeňští fanoušci bouřlivě vyvolávali jeho jméno.

„Je fajn, že na mě nezapomněli. Už po utkání ve Varech, kde jsem odehrál jen sedm minut, jsem tušil, že se něco může stát. A teď jsem ve Slavii a chci být týmu co nejvíc prospěšný," zdůraznil Pletka, který nastupoval v útoku s dalšími ostřílenými borci Bednářem a Vlasákem.

Právě slávistický kapitán Bednář otevřel v přesilovce bombou bez přípravy skóre utkání. Domácí odpověděli o pět minut později rovněž v početní výhodě, ale pět na tři.

Parádní vyšachování hostujícího tria zakončoval Ján Sýkora. Ale puk mu sjel a místo rány pod horní tyč se kotouč došoural do sítě těsně vedle nataženého betonu gólmana Furcha.

Ve 24. minutě se kolem slávistické klece prohnal Jonson a Ján Sýkora strhl vedení na stranu Škodovky. V závěru třetiny se ale skóre měnilo hned čtyřikrát.

Nejprve střílela Slavia. Vlasák prokličkoval před Machovského a Bednář z úhlu srovnal. Vzápětí skóroval Doležal. Plzeň ale stejně bleskově odpověděla. Středem hřiště projel Johnson, a ač zahákovaný a v pádu, usměrnil puk mezi Furchovy betony. A hned nato překvapil slávistického gólmana zdálky Lev.

„Nicky Johnson odehrál skvělý zápas," ocenil Čihák. Že rozhodla druhá třetina, uznal i jeho protějšek Josef Beránek. „Jak se Plzeň dostala do vedení 4:3, už si náskok pohlídala. V závěru jsme sice měli ještě nějaké šance, dvakrát mohl skórovat Bednář, ale gól jsme nedali a v power-play už to bylo vabank. Nevyšlo to a musíme bojovat dál," řekl slávistický asistent.

V úvodu třetí části ještě sudí upřeli gól domácímu Indrákovi a vítězství pojistil až v čase 58:57 Ján Sýkora.

Poslední zápas před reprezentační pauzou sehraje Plzeň zítra v Mladé Boleslavi.

HC Škoda Plzeň – HC Slavia Praha 5:3 (1:1, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. J. Sýkora (Schleiss, Jeřábek), 24. J. Sýkora (Johnson, Pulpán), 38. Johnson (Jeřábek), 39. Lev (Kubka), 59. J. Sýkora – 12. Bednář (Šenkeřík, Sklenář), 35. Bednář (Vlasák), 37. J. Doležal (Šenkeřík, Stránský). Rozhodčí: Hejduk, Polák – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 5209.

Sestavy:

Plzeň: Machovský – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík – J. Sýkora, Simon, Johnson – Kratěna, Bližňák, Schleiss – Indrák, Lev, Kubalík – Balej, T. Sýkora, Hollweg. Trenéři: Michal Straka, Čihák a J. Špaček.

Slavia: Furch – Šenkeřík, Kolařík, Šulc, Krejčí, A. Růžička, Beňovič, J. Novák – Vlasák, Bednář, Pletka – Holec, Vas, Kolář – Stránský, J. Doležal, Sklenář – Andres, M. Čermák, J. Veselý. Trenéři: Gregor a J. Beránek.