Gólman, který v pondělí oslavil třiadvacáté narozeniny, by v nadcházející sezoně rád navázal na parádní výkony z té předchozí.

V extralize patřil Machovský k nejlepším brankářům a s Plzní se probojoval až do semifinále play-off. Následně byl třetím gólmanem národního týmu na mistrovství světa v Rusku a jen nedávno absolvoval v zámoří letní kemp týmu NHL Detroit Red Wings.

„Mám z toho vynikající pocity. Byla to bomba, super zážitek. Detroit mi dal šanci, lidé z vedení mě chtěli vidět v přípravě. To je velká odměna," uvedl Machovský.

Platí to i o pozvánce na krátké soustředění adeptů reprezentace, které se koná
v Rokycanech?
Jasně. Reprezentační trenéři se chtějí seznámit s mladými kluky, kteří přicházejí v úvahu pro nároďák. Budu se chtít předvést co nejlíp, něco ukázat. Z Plzně nás jede pět, kromě mě ještě Michal Moravčík, Dominik Kubalík, Míra Indrák a David Stach.

Máte ze sebou ale teprve první tréninky na ledě. Jaké pro vás byly?
Lepší než jsem očekával. Člověk bývá na začátku hodně tvrdej, ale nebylo to tak hrozné. Možná ruce trochu vázly, ale nebojoval jsem s bruslema, což je fajn. První dny jsou hodně těžký. Není to ani tak o chytání, jako to chce nejdřív rozhýbat tělo. Teprve časem vás začnou puky zase trefovat. Je to i o trpělivosti.

Kolik součástí výzbroje jste vyměnil?
Asi všechno. Akorát helmu nemám zatím novou. Ta jde teprve na nástřik.

Pomohla vám v rozjezdu účast na kempu Detroitu?
Kemp byl fantastický. Taková šance se nedostává každý rok. Věděl jsem, do čeho jdu, protože předtím jsem absolvoval letní kempy v Los Angeles a Ottawě. Navíc jsem zase o něco starší, domluvím se anglicky, takže jsem se mohl soustředit jen na chytání. Reakce klubu byly příznivé, což potěší.

Co jste v zámoří absolvovali?
Nejprve lékařské vyšetření a fyzické testy. Šlo ale spíš o testy ohebnosti, rychlosti reakcí a tak. Na ledě jsme trénovali zhruba dvě hodiny denně, odpoledne byla posilovna a následně nějaké společné akce. Sešla se super parta, kluci stejně staří jak já, takže jsme si rozuměli.

Hradecký obránce Filip Hronek dostal od Red Wings nováčkovskou smlouvu. Jak blízko jste jí byl vy?
Bylo mi řečeno, že klub má o mě zájem, ale není místo. Brankáře pro farmu už podepsal, takže je třeba sklopit uši a makat dál. Ale nic nevzdávám a zkusím se prosadit za rok. NHL je pořád mým snem.

V pátek hraje Plzeň první přípravné utkání s Jekatěrinburgem. Těšíte se?
Nechci předbíhat. Sice bychom měli být z kempu nároďáku už zpátky, ale bude záležet, jakou sestavu trenéři zvolí. Na úvod se většinou zkouší ti mladší kluci. Takže uvidíme.