Litvínov, Plzeň – Hokejisté Škody Plzeň těsně před poslední reprezentační pauzou v extralize zaváhali.
Nedělní zápas 44. kola v Litvínově prohráli Indiáni 1:3 a v tabulce klesli na čtvrté místo za Hradec.

Ačkoliv obhájci titulu ze severu jsou aktuálně předposlední, potvrdili, že na sklonku základní části nabírají na síle. Naplno bodovali potřetí
v řadě. Naopak Plzeň vyšla bodově naprázdno po třech utkáních.

Úvodní třetina nervózního zápasu gól ještě nepřinesla.

Do vedení mohli jít už záhy hosté. Brankář Petrásek zlomil hůl, ale Indrák následnou akci zakončil těsně vedle pravé tyče. Poté nahodil puk z rohu Kratěna a Petrásek čelil dorážkám Johnsona s Bližňákem. I nadále byli aktivnější hosté a Indrákovu střelu z mezikruží na poslední chvíli zblokoval obránce Pavlík.

Jenže Plzeň potom zaspala nástup do prostřední části. Už po 83 vteřinách hry našel Hanzl rozjetého Pavelku, který prostřelil brankáře Machovského – 1:0. A dvě minuty nato Gerhát v plzeňské třetině strhl pozornost obránců a volný Hübl trefoval odkrytou branku – 2:0.
Hra se přiostřila a strhlo se několik potyček. Korigovat mohl Johnson, ale na Petráska nevyzrál. Po brejku neuspěl ani Kratěna a přišel další úder Vervy. Vyloučení Skleničky už po pěti vteřinách ukončil domácí bombou od modré Kubát – 3:0.

Zkraje poslední třetiny připravil Kracík lobem šanci pro Hrňu, ten však puk minul. Petrásek poté neudržel Kadlecovu ránu, ale dorážku Hollwega zastavili obránci.

Hosté se tlačili za gólem a tím otvírali prostor pro brejky soupeře. V 52. min. vyrazil do úniku Hanzl, ale Machovský se dokázal proti jeho blafáku přesunout.

Následně se do pěstní bitky pustil Hollweg s litvínovským Trávníčkem a Plzeň v předposlední minutě konečně skórovala. Střela Moravčíka ještě trefila tyčku, ale Poletín potom už Petráska překonal – 1:3. Škodovka ještě zkusila hru v šesti bez brankáře, ale skóre zápasu se už neměnilo.

„V úvodu jsme měli ze soupeře přílišný respekt. Ve druhé třetině jsme ale dali dvě branky a poté přišly potyčky. Soupeř to zkusil, ale my jsme se do toho nenechali vtáhnout. Na výhře má velký podíl brankář Petrásek," řekl litvínovský asistent Jiří Šlégr.

Jeho plzeňský protějšek Ladislav Čihák reagoval, že Škodovka narazila na rozjetého soupeře. „Bylo jen otázkou času, kdy se Litvínov chytne. My jsme odehráli dobře první a třetí třetinu, bohužel bez většího efektu. Ve druhé třetině jsme si ale nechali dát tři góly a Litvínov si už výhru dobrou obranou pohlídal," prohlásil Čihák.

Verva Litvínov - Škoda Plzeň 3:1

Třetiny: 0:0, 3:0, 0:1. Branky a nahrávky: 22. Pavelka (Hanzl, Martynek), 24. Hübl (Gerhát, Lukeš), 33. Kubát (Trávníček, Hanzl) – 59. Poletín (Moravčík). Rozhodčí: Hejduk, Hrubý – Ondráček, Suchánek. Vyloučení: 7:8, navíc Trávníček (LIT) dvakrát 10 min. os. trest plus DKU a Johnson a Hollweg (PLZ) oba 10 min. os. trest. Využití: 1:0. Diváci: 5437. Střely na branku: 20:33. Zblokované střely: 12:8. Hity: 15:8. Vhazování: 30:30. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

HC Verva Litvínov: Petrásek  – Kubát, Pavlík, Černý, Pavelka, Frolo, Chaloupka – Lukeš, Hübl, Gerhát – Trávníček, Hanzl, Martynek – Piroš, Reichel, Hořava – Doležal, Válek, Jurčík.

HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kudroč, Sklenička, Kadlec, Moravčík, Kubka, Pulpán – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg.